Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z brokułów i jajka to genialny sposób na wykorzystanie samotnego brokułu z lodówki i sprytne wplecenie go do potrawy tak, aby dzieci się nie zorientowały. Kotleciki wychodzą delikatne i pyszne. Możesz je podać samodzielnie, ze śmietaną, sosem czosnkowym lub surówką z sezonowych warzyw. Kotlety będą świetne na lunch lub kolację.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5745
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3995
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 93
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5745
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3995
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 110
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 687
Składniki
W blenderze zmiel różyczki brokułu, aby stały się drobne i sypkie. Obierz ziemniaki i marchewki, po czym ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie lekko ostudź i zetrzyj warzywa na tarce jarzynowej na większych oczkach. Możesz też przecisnąć je przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Cebulkę obierz i podsmaż na patelni na złoty kolor (nie przypal!). W misce umieść ugotowane marchewki i ziemniaki, rozdrobnione brokuły, podsmażoną cebulkę, wbij jajko, dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj posiekane lub suszone zioła. Dokładnie wymieszaj całość łyżką lub rękami. Po czym na patelni rozgrzej olej, nabieraj łyżką porcje ciasta warzywnego, wykładaj na patelnię, lekko spłaszczaj i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Wyjmij kotlety na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu i podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. Kotleciki możesz też upiec w piekarniku.