Dania główne Przepis na:
Kotlety z grzybów

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 326
Dodano: 24.10.2019
Odsłon: 2871
Składniki
- 250 g świeżych grzybów
- 0,5 łyżki masła
- 1 cebula
- 50 g świeżej bułki
- pół łyżki śmietany 18%
- 1 jajko
- świeży koperek
- Mąka
- mleko do wymoczenia bułki
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Grzyby umyć i drobno posiekać. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę posiekać, usmażyć na maśle.
Bułkę zalać mlekiem, poczekać 10 minut, aż je wchłonie. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru mleka, drobno pokruszyć.
Grzyby połączyć z cebulą, bułką, posiekanym koperkiem, jajkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać 2-3 łyżki mąki.
Jeśli to możliwe formować kotleciki w dłoni, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, by formować je w dłoniach, nakładać bezpośrednio na patelnię i smażyć do zrumienienia. Podawać ze śmietaną.
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 24 październikaZgłoś do usunięcia
Pyszne i aromatyczne kotleciki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz