Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z grzybów

Kotlety z grzybów

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 326

Dodano:

Odsłon: 2871

Pyszne jesienne danie, które z powodzeniem może zastąpić kotlety mięsne. Ten prosty przepis ma prawie sto lat! Więcej starych oryginalnych przepisów na blogu Pularda. Stół sprzed wieków.

Składniki

  • 250 g świeżych grzybów
  • 0,5 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 50 g świeżej bułki
  • pół łyżki śmietany 18%
  • 1 jajko
  • świeży koperek
  • Mąka
  • mleko do wymoczenia bułki
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby umyć i drobno posiekać. Można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Cebulę posiekać, usmażyć na maśle.

    Bułkę zalać mlekiem, poczekać 10 minut, aż je wchłonie. Odcisnąć w dłoniach z nadmiaru mleka, drobno pokruszyć.

    Grzyby połączyć z cebulą, bułką, posiekanym koperkiem, jajkiem i śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodać 2-3 łyżki mąki.

    Jeśli to możliwe formować kotleciki w dłoni, obtoczyć w mące i smażyć na oleju. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, by formować je w dłoniach, nakładać bezpośrednio na patelnię i smażyć do zrumienienia. Podawać ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń