Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na obiad polecają się lekkie i pożywne kotleciki z chudego mięsa indyka z dodatkiem kaszy orkiszowej oraz pieczarek. Kotleciki dostarczą nam sporej porcji białka, witamin, związków mineralnych, a także węglowodanów złożonych. Są delikatne, bardzo soczyste i aromatyczne. Idealnie komponują się ze świeżymi surówkami, sałatkami oraz lekkimi sosami. Mogą być także świetną podstawą lżejszej wersji burgera :).
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54348
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 602
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54348
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 602
 
         
         
                Składniki
Kaszę orkiszową gotujemy w bulionie. Pokrojoną w kosteczkę cebulkę szklimy na oleju lub oliwie, dodajemy drobno posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę pieczarki i smażymy wszystko do momentu odparowania wody z grzybów.
Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy ostudzoną zawartość patelni oraz kaszę, jajko, posiekany drobno koperek, papryczkę chili oraz przyprawy i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które smażymy z obu stron na lekko rumiany kolor. Po usmażeniu kotleciki układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Kotleciki możemy także upiec na blaszce lub w małych foremkach. Upieczone kotleciki świetnie komponują się z sosem czosnkowym i świeżymi warzywami. Życzę smacznego! :)