Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4416

Dodano:

Odsłon: 2738

Smaczny i na pewno lepszy obiad niż mielone, chociaż w smaku podobne. I technika wykonania również. Zamiast mięsa - warzywa. Samo zdrowie.

Składniki

  • Kalafior
  • marchewka
  • 3 - 4 ziemniaki
  • Cebula
  • 2 jajka
  • tarta bułka - ok. 1/2 szklanki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • otręby pszenne - do panierowania
  • sól, pieprz - do smaku
  • 2 łyżki oliwy + oliwa lub olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kalafiora

Przygotowanie

  1. Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki i marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
    Ugotuj warzywa na parze - ok. 20 minut.

  2. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub ugnieć tłuczkiem.

  3. Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek.
    Smaż, aż cebula lekko się zrumieni.

  4. Podsmażoną cebulę, jajka i posiekaną natkę dodaj do ugotowanego kalafiora z warzywami.
    Dokładnie wymieszaj. Dodaj tyle tartej bułki, aby masa była lekko kleista i dała się formować.
    Dopraw do smaku.
    Formuj kotlety wielkości dłoni, panieruj je w pszenicznych otrębach i smaż na złoto na oleju lub oliwie.

  5. Podawaj z ulubionym sosem (np. mięsnym) lub jako dodatek do drugiego dania.
    Pyszne są z pikantnym sosem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń