Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Kotlety z gotowanego kalafiora można podać z gotowanymi, młodymi ziemniakami i ulubioną surówką. Z pewnością przypadną do gustu waszym domownikom.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2134
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3263
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1326
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2068
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2134
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3263
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1326
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2068
Składniki
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez około 12-15 minut (do miękkości). Po tym czasie odcedzamy i studzimy.
Przestudzonego kalafiora przekładamy do dużej miski i rozdrabiamy przy użyciu blendera lub tłuczka do ziemniaków. Powinien mieć on jednolitą konsystencję. Kalafiora doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy dymkę pokrojoną w drobną kosteczkę, surowe jajko oraz 4 łyżki bułki tartej. Całość mieszamy do połączenia składników. Z gotowej masy formujemy kotleciki.
Kotlety z kalafiora obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu. Kotlety powinny się zarumienić na złoty kolor z każdej strony. Usmażone kotleciki przekładamy na talerz i serwujemy z gotowanymi ziemniakami oraz surówką.