Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio odwiedziłam jarmark z tradycyjnymi, domowymi wyrobami i dałam się namówić na kaszankę rodem z PRLu :D Postanowiłam jednak przyrządzić ją troszeczkę inaczej i wyczarowałam z niej kotlety. Danie jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale efekt z pewnością ucieszy wszystkich kasznkożerców :D
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 638
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 160
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 536
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 638
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 160
Składniki
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Do kaszanki dodajemy także jajko, podsmażoną cebulkę, namoczoną w mleku bułkę, majeranek, cząber i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.
Z powstałej masy formujemy kotlety. * każdy kotlet możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ja tym razem zrezygnowałam z panierki, gdyż przypieczona skórka kotlecików nadaje im wspaniałego smaku.
Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. * Kotlety możemy także upiec bez tłuszczu, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe kotleciki podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem. Możemy także wykorzystać je do kaszankowych burgerów :D Życzę smacznego! :)