Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszanki

Kotlety z kaszanki

Autor:

Przepisów i artykułów: 950 Ocena: 25230

Dodano:

Odsłon: 31174

Ostatnio odwiedziłam jarmark z tradycyjnymi, domowymi wyrobami i dałam się namówić na kaszankę rodem z PRLu :D Postanowiłam jednak przyrządzić ją troszeczkę inaczej i wyczarowałam z niej kotlety. Danie jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale efekt z pewnością ucieszy wszystkich kasznkożerców :D

Składniki

  • 400 g kaszanki
  • 1 cebula biała
  • 1 kajzerka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Do kaszanki dodajemy także jajko, podsmażoną cebulkę, namoczoną w mleku bułkę, majeranek, cząber i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Z powstałej masy formujemy kotlety.

    * każdy kotlet możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ja tym razem zrezygnowałam z panierki, gdyż przypieczona skórka kotlecików nadaje im wspaniałego smaku.

  3. Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

    * Kotlety możemy także upiec bez tłuszczu, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20 minut w temp. 180 stopni C.

  4. Gotowe kotleciki podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem. Możemy także wykorzystać je do kaszankowych burgerów :D

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 21 marca 2016 super pomysł - lata świetlne nie jadłam kaszanki - dieta i te sprawy... wiadomo, jak 4 z przodu :) ale to mnie kusi Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 19 marca 2016 Świetne zastosowanie, choć nie jadam kaszanki(tylko białą), to cenię kreatywność. Dla mnie świetne <3 Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

eliot44 18 marca 2016 Do tego ziemniaki puree i kiszony ogórek. Kradnę;) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 18 marca 2016 Bardzo lubię pod każdą postacią. A że nie natrafiłam nigdy na taki pomysł, więc muszę i taką kaszankę wypróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń