Ostatnio odwiedziłam jarmark z tradycyjnymi, domowymi wyrobami i dałam się namówić na kaszankę rodem z PRLu :D Postanowiłam jednak przyrządzić ją troszeczkę inaczej i wyczarowałam z niej kotlety. Danie jest proste, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale efekt z pewnością ucieszy wszystkich kasznkożerców :D
Kotlety z kaszanki
Składniki
- 400 g kaszanki
- 1 cebula biała
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Składniki
- 400 g kaszanki
- 1 cebula biała
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Do kaszanki dodajemy także jajko, podsmażoną cebulkę, namoczoną w mleku bułkę, majeranek, cząber i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

Z powstałej masy formujemy kotlety. * każdy kotlet możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ja tym razem zrezygnowałam z panierki, gdyż przypieczona skórka kotlecików nadaje im wspaniałego smaku.

Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. * Kotlety możemy także upiec bez tłuszczu, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20 minut w temp. 180 stopni C.

Gotowe kotleciki podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem. Możemy także wykorzystać je do kaszankowych burgerów :D Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (16)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 300

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 388
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 300

Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Warzywa
- Nabiał
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 388



Składniki
- 400 g kaszanki
- 1 cebula biała
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól i pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju rzepakowym. Kaszankę obieramy z osłonki i kroimy ją na mniejsze kawałki, które przekładamy do miski. Do kaszanki dodajemy także jajko, podsmażoną cebulkę, namoczoną w mleku bułkę, majeranek, cząber i wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą, sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.
Z powstałej masy formujemy kotlety. * każdy kotlet możemy dodatkowo obtoczyć w bułce tartej. Ja tym razem zrezygnowałam z panierki, gdyż przypieczona skórka kotlecików nadaje im wspaniałego smaku.
Kotlety smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. * Kotlety możemy także upiec bez tłuszczu, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia to około 20 minut w temp. 180 stopni C.
Gotowe kotleciki podajemy jako danie główne lub jako przekąskę serwowaną z ulubionym sosem. Możemy także wykorzystać je do kaszankowych burgerów :D Życzę smacznego! :)