Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aby otrzymać nietypowe danie obiadowe wystarczy mięso mielone zastąpić kaszanką i przygotować jak klasyczne mielone kotlety.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 691
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 177
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1352
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 691
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 177
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1352
Składniki
Przygotowujemy pieczone ziemniaki: ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniej więcej równe części.
W małym garnuszku umieszczamy oliwę i masło klarowane, dodajemy przyprawy i podgrzewamy do połączenia składników.
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, zalewamy zawartością rondelka i dokładnie mieszamy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 50 minut, mieszając od czasu do czasu.
Przygotowujemy kotlety: pieczarki i cebulę oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż odparuje płyn. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Z kaszanek zdejmujemy osłonki, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy pieczarki z cebulą, wbijamy jajka. W miarę potrzeby doprawiamy.
Z masy formujemy kotlety (jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy nieco bułki tartej), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką.