Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na piątkowy obiad lub danie dla jarosza:) Kotlety z kaszy gryczanej prażonej z dodatkiem papryki i natki pietruszki. Pysznie smakują z surówką, leczo lub z sosem pieczarkowym, grzybowym itp. W wersji dla "mięsożercy" możemy serwować z dodatkiem sosu bolońskiego lub gulaszu.
Składniki
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy do przestudzenia. Następnie blendujemy ją ale nie na miazgę - ziarenka powinny być w formie małych kawałków a nie papki. Do kaszy dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę, wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Dokładnie wyrabiamy i formujemy spłaszczone kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.