Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3350

Dodano:

Odsłon: 3413

Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, podane z sosem jogurtowym z ogórkiem

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • do podania tzatziki albo sos jogurtowy
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z kaszy jaglanej

Przygotowanie

  1. Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby kasza się nie przypaliła).
    Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać 1 i 2/3 szklankami świeżej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i się ugotuje ( ok10-12 min). Spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.

  2. Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać.
    Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
    Szpinak rozdrobnić ( posiekać).
    Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie.

  3. Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać jajko i wymieszać.
    Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc.
    Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju aż będą rumiane z obu stron.

    Podawać z sosem tzatziki albo jogurtowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 24 listopada 2019 Zdrowe i smaczne kotleciki :) Coś dla mnie :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń