Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, podane z sosem jogurtowym z ogórkiem
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19998
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7032
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244623
Składniki
Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby kasza się nie przypaliła). Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać 1 i 2/3 szklankami świeżej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i się ugotuje ( ok10-12 min). Spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szpinak rozdrobnić ( posiekać). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie.
Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać jajko i wymieszać. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju aż będą rumiane z obu stron. Podawać z sosem tzatziki albo jogurtowym.