Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem szpinaku, podane z sosem jogurtowym z ogórkiem
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Składniki
Kaszę przesypać do garnka o grubym dnie, wstawić na ogień i prażyć kilka minut aż zacznie pachnieć intensywnie (trzeba często mieszać, żeby kasza się nie przypaliła). Zalać kaszę wodą, zamieszać, odlać wodę. Zalać 1 i 2/3 szklankami świeżej wody, posolić i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem aż kasza wchłonie wodę i się ugotuje ( ok10-12 min). Spulchnić widelcem, odstawić do ostygnięcia.
Cebulę posiekać, czosnek bardzo drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. Szpinak rozdrobnić ( posiekać). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę podsmażyć, dodać marchewkę i czosnek, smażyć ok 10 minut. Dodać curry i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać szpinak i mieszać aż zmięknie.
Warzywa lekko przestudzić i dodać do kaszy, całość przemieszać, dodać jajko i wymieszać. Masę odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na noc. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju aż będą rumiane z obu stron. Podawać z sosem tzatziki albo jogurtowym.