Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz dość klasycznych kotletów mielonych na obiad, pora zaskoczyć wszystkich domowników! Dziś na stole będą gościły kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem wędzonego łososia. Kotlety podawaj z duszonymi warzywami, które dodadzą soczystości i kolorów, aromatycznym sosem pomidorowym czy też surówką z sezonowych warzyw.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6579
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6579
Składniki
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dorzuć łososia i zmiel całość na gładką masę. Możesz zostawić połowę ugotowanej kaszy i dodać ją w niezmielonej postaci, jeśli chcesz, aby kotlety miały mniej gładką konsystencję. Cebulkę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na maśle. Dodaj do kaszy i ryby. Do masy wbij 1 jajko, drobno posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj całość łyżką lub wyrób dłońmi. Masa powinna być zwarta i łatwo się formować. W razie potrzeby dodaj jeszcze jedno jajko lub dosyp łyżkę mąki pszennej.
Do jednej miseczki wbij jajko i roztrzep, do drugiej wsyp bułkę tartą. Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące.