Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz dość klasycznych kotletów mielonych na obiad, pora zaskoczyć wszystkich domowników! Dziś na stole będą gościły kotlety z kaszy jęczmiennej z dodatkiem wędzonego łososia. Kotlety podawaj z duszonymi warzywami, które dodadzą soczystości i kolorów, aromatycznym sosem pomidorowym czy też surówką z sezonowych warzyw.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6262
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9151
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8818
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6262
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9151
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8818
Składniki
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i przełóż do kielicha blendera. Dorzuć łososia i zmiel całość na gładką masę. Możesz zostawić połowę ugotowanej kaszy i dodać ją w niezmielonej postaci, jeśli chcesz, aby kotlety miały mniej gładką konsystencję. Cebulkę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na maśle. Dodaj do kaszy i ryby. Do masy wbij 1 jajko, drobno posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj całość łyżką lub wyrób dłońmi. Masa powinna być zwarta i łatwo się formować. W razie potrzeby dodaj jeszcze jedno jajko lub dosyp łyżkę mąki pszennej.
Do jednej miseczki wbij jajko i roztrzep, do drugiej wsyp bułkę tartą. Z masy formuj kotleciki, obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż kotlety na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawaj od razu, gdy są jeszcze gorące.