Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste kotlety z kurczaka po francusku wyglądają dość niepozornie, ale wewnątrz skrywają całą masę smaku i aromatu. Estragon i duża ilość cebuli jest wyznacznikiem kuchni francuskiej, ale żeby jeszcze bardziej wzbogacić to danie, nie zapomnij o wyrazistym sosie musztardowym lub czosnkowym.
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 372
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3125
Pyszna, rozgrzewająca zupa na mleku kokosowym z pastą tom yum. Zupa jest bard...
Odsłon: 372
Ciasto gruszkowe, zwane też u nas babką gruszkową, to przepis, który powinni...
Odsłon: 15216
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3125
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Posiekaj kurczaka na bardzo małe kawałki wielkości niewiele większej niż wiórki po tarciu tarką o dużych oczkach.
Cebulę i czosnek również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
Przełóż mięso do cebulę z czosnkiem do miski. Dodaj mąkę, skrobię i majonez. Całość dokładnie wymieszaj.
Wbij jajko i dopraw wszystko do smaku cebulką granulowaną, estragonem, solą i pieprzem. Ponownie wyrób całość, by mięso było dobrze pokryte wytworzoną mieszanką.
Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Nabieraj masę łyżką i kładź ją na rozgrzanym tłuszczu, lekko spłaszczając.
Smaż kotlety z każdej strony przez ok. 4-5 minut, aż mięso będzie całkowicie usmażone, a panierka idealnie zrumieniona.
Soczyste kotlety z kurczaka po francusku odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu i lekkiej surówki.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.