Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na piątkowy obiad. Kotlety nie wymagają ziemniaków, bo je zawierają w sobie. Wystarczy ulubiona sałatka ze świeżych warzyw. Propozycja ta świetnie nadaje się dla osób na diecie lub dbających i linię. Zapraszam.
Garnek, blacha do pieczenia, deska i nóż do krojenia, większą miska i 2 mniejsze, tłuczek do ziemniaków
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 344
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 359
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 283
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 137
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 344
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 359
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 283
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 137
Składniki
Ziemniaki gotujemy tak jak do obiadu, z dodatkiem soli oraz liścia laurowego. Po ugotowaniu dodajemy do odlanych ziemniaków natkę pietruszki, koperku lub obojga.
W tym czasie, kiedy ziemniaki się gotują, kroimy drobno łososia lub inną rybę. Siekamy cebulę (u mnie czerwona), miażdżymy czosnek
Łososia łączymy w misce z cebulą i czosnkiem. Przygotowujemy panierkę: wybijamy jajko do miseczki i roztrzepujemy. Wsypujemy do drugiego naczynia bułkę tartą i wysypujemy mąką powierzchnię, gdzie położymy kotlety.
Dodajemy ziemniaki oraz pieprz i wyrabiamy chwilę ręką.
Po wyrobieniu formujemy kulki, które obtaczamy w mące przez turlanie w mące.
Kulki spłaszczamy i obtaczamy w jajku, a następnie w bułce tartej i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze spryskanej olejem. Spryskujemy olejem również wierzch kotletów.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy na opcji góra w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 10 minut na jednej stronie, a następnie przewracamy, spryskujemy wierzch i pieczemy na drugiej stronie następne 10 minut.
Upieczone kotlety podajemy z sałatka. U mnie proporcje ziemniaków o ryby były: 194 g ziemniaków oraz tyle samo ryby. Wyszło mi 5 kotletów.