Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety z pieczarkami i cebulką

Kotlety z pieczarkami i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 990 Ocena: 12118

Dodano:

Odsłon: 44109

Czas zmienić kotlety tradycyjne mielone na pyszne kotlety z pieczarkami i cebulką.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kg pieczarek
  • 5 dużych cebul
  • 1 opakowanie sosu ciemnego do pieczeni
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • Sól
  • 1 łyżka majeranku
  • Pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety z pieczarkami i cebulką

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiamy solą, papryką ostrą, majerankiem, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tarta, wlewamy śmietanę i wyrabiamy. Następnie robimy duże okrągłe kotlety, spłaszczamy i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu układamy w naczyniu.

  2. 2. Pieczarki kroimy w plastry, prużymy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy pieprzem oraz solą. Grzyby układamy na kotletach.

  3. 3. Cebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodajemy sos do pieczeni rozrobiony w ½ szklanki zimnej wody. Chwile gotujemy i wykładamy na pieczarki.

  4. 4. Danie gotowe.
    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 02 lutego Super pomysł :) Ja też parę dni temu trochę eksperymentowałem z mielonymi i wyszły ... po hindusku, a pachniało w całym domu :D
Przepis do zrobienia i powtórzę się jeszcze na koniec. NR1 stycznia to się ceni ;)
Odpowiedzi: 10 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń