Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z pieczarkami i serem do pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych. Mięso jest grubiej rozbite, ale aromatyczne dodatki sprawiają, że całość jest wilgotna i soczysta.
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 328
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 328
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3333
Składniki
Kotlety rozbij tłuczkiem na grubość ok. 0,5 cm. Nie powinny być tak cienkie jak w przypadku kotletów schabowych. Natrzyj mięso solą i pieprzem.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki, a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż grzyby z cebulą na średnim ogniu, do miękkości, przez ok. 4-5 minut. Zdejmij i odstaw.
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Połóż na niej kotlety ze schabu, w pewnej odległości od siebie. Następnie połóż na wierzchu po łyżce grzybów i posyp je solidną warstwą sera.
Kotlety z pieczarkami i serem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut, aż mięso straci surowy kolor, a temperatura wewnętrzna osiągnie 70 st. Celsjusza.
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy z oliwek i połóż kotlety na rozgrzanym tłuszczu. Przyrumieniaj je przez ok. 30-40 sekund, a następnie zdejmij.
Kotlety podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypane siekaną natką pietruszki i szczypiorkiem.
Resztki włóż do lodówki w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni. Podgrzewaj na patelni lub w piekarniku.