Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pragnę podzielić się z Wami niezwykle smacznym i prostym przepisem na kotlety z udek kurczaka – danie, które doskonale łączy w sobie wyrazisty smak i delikatną teksturę. To idealna propozycja dla miłośników mięsnych smaków, a jednocześnie doskonały pomysł na szybki obiad czy niedzielne spotkanie w gronie rodziny.
deska do krojenia, tłuczek, miska
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10698
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10698
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9139
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Umyte i osuszone udka z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Rozbite mięso doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z obu stron. Tak przyprawione mięso umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę, aby przeszło przyprawami.
Jajka przekładamy do miski, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i mleku a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Takie kotlety smażymy się troszkę dłużej niż kotlety z piersi czy schabowe. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.