Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś pragnę podzielić się z Wami niezwykle smacznym i prostym przepisem na kotlety z udek kurczaka – danie, które doskonale łączy w sobie wyrazisty smak i delikatną teksturę. To idealna propozycja dla miłośników mięsnych smaków, a jednocześnie doskonały pomysł na szybki obiad czy niedzielne spotkanie w gronie rodziny.
deska do krojenia, tłuczek, miska
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1362
Składniki
Umyte i osuszone udka z kurczaka rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety schabowe. Rozbite mięso doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, z obu stron. Tak przyprawione mięso umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę, aby przeszło przyprawami.
Jajka przekładamy do miski, dodajemy mleko i całość roztrzepujemy widelcem. Kotlety panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku i mleku a na końcu w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor. Takie kotlety smażymy się troszkę dłużej niż kotlety z piersi czy schabowe. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.