Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemiaczane z makrelą

Kotlety ziemiaczane z makrelą

Autor:

Przepisów i artykułów: 637 Ocena: 11647

Dodano:

Odsłon: 370

Mięciutkie, puszyste kotlety do surówek.

Składniki

  • ziemniaki 1,20 kg
  • cebula 5 dkg
  • 2 jajka
  • mąka 5 dkg + do podsypania
  • 1 makrela wędzona
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • ew, 50 ml śmietany 30 %
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemiaczane z makrelą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, przestudzić, zmielić lub przepuścić przez praskę.
    Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju.
    Rybę oddzielić od kości.
    Zmielone ziemniaki wymieszać z mąką i jajkami na gładką masę.
    Dodać cebulkę, natkę pietruszki i cząstki ryby, lekko wymieszać.
    Można dodać śmietanę wtedy kotlety są bardziej kremowe.
    Dodatkową mąkę wysypać na stolnicę, kształtować wałek o średnicy 4 -5 cm, kroić na kawałki 3-4 cm.
    Formować w mące owalne kotlety.

  2. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor.
    Podawać z surówkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń