Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z cebulą i dodatkiem boczku smakują bardzo dobrze ze śmietaną, sosem, surówką lub sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz ten prosty przepis!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3995
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415661
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2654
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3995
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415661
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2654
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie tak jak zawsze. Odstaw do ostudzenia. Możesz też użyć ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Kiedy nie będą już gorące, rozdrobnij je z pomocą tłuczka lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski.
Cebulę posiekaj drobno, boczek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na odrobinie oleju. Tak przygotowany farsz dołóż do miski.
Wbij jajko, wsyp mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Posól i popieprz. Całość dokładnie zamieszaj. Uformuj w ręku niewielkie placki o grubości 1-2 cm. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety ziemniaczane z cebulą będą zarumienione.
Podawaj z kwaśną śmietaną albo ulubionym sosem na ciepło.