Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z cebulą i dodatkiem boczku smakują bardzo dobrze ze śmietaną, sosem, surówką lub sałatką ze świeżych warzyw. Zobacz ten prosty przepis!
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 23
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19182
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 955
Na pożegnanie lata proponuję bardzo świeży i oryginalny sernik z rzodkiewek....
Odsłon: 23
Syrop z owoców pigwowca można dodawać zimą do herbaty zamiast drogich cytryn....
Odsłon: 19182
Ciasto francuskie ze śliwkami nawiązuje do klasycznych, francuskich wypieków...
Odsłon: 955
Składniki
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie tak jak zawsze. Odstaw do ostudzenia. Możesz też użyć ziemniaków, które zostały ci z obiadu. Kiedy nie będą już gorące, rozdrobnij je z pomocą tłuczka lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski.
Cebulę posiekaj drobno, boczek obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na odrobinie oleju. Tak przygotowany farsz dołóż do miski.
Wbij jajko, wsyp mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Posól i popieprz. Całość dokładnie zamieszaj. Uformuj w ręku niewielkie placki o grubości 1-2 cm. Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron, aż kotlety ziemniaczane z cebulą będą zarumienione.
Podawaj z kwaśną śmietaną albo ulubionym sosem na ciepło.