Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, proste, pożywne danie obiadowe
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9971
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6371
Składniki
Z podanych proporcji wychodzi 6 szt. dużych kotletów. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkosci, rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć prze praskę. Nie należy rozgniatać na papkę, ponieważ ciasto będzie zbyt luźne. Ziemniaki wystudzić. Dodać jajko, mąkę i szybko, energicznie zagnieść ciasto, które może przyklejać się do rąk. Nie należy dodawac więcej mąki, ani dłużej wyrabiać ciasta, gdyż będzie robiło się coraz luźniejsze. Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz, ostrą paprykę i tymianek. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ręce solidnie umoczyć w mące, z ciasta odrywac spore kawałki, rozgniatać je na wilekośc dłoni. Na środek wyłożyć farsz i z ciasta uformowac kotlet. Smażyć w dośc głębokim oleju na średnim ogniu do zarumienienia się z dwóch stron.
Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z ulubionymi surówkami, można polać sosem. Smacznego :-)