Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne, proste, pożywne danie obiadowe
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Składniki
Z podanych proporcji wychodzi 6 szt. dużych kotletów. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkosci, rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć prze praskę. Nie należy rozgniatać na papkę, ponieważ ciasto będzie zbyt luźne. Ziemniaki wystudzić. Dodać jajko, mąkę i szybko, energicznie zagnieść ciasto, które może przyklejać się do rąk. Nie należy dodawac więcej mąki, ani dłużej wyrabiać ciasta, gdyż będzie robiło się coraz luźniejsze. Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz, ostrą paprykę i tymianek. Wszystko wymieszać do połączenia się składników. Ręce solidnie umoczyć w mące, z ciasta odrywac spore kawałki, rozgniatać je na wilekośc dłoni. Na środek wyłożyć farsz i z ciasta uformowac kotlet. Smażyć w dośc głębokim oleju na średnim ogniu do zarumienienia się z dwóch stron.
Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z ulubionymi surówkami, można polać sosem. Smacznego :-)