Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z farszem twarogowym

Kotlety ziemniaczane z farszem twarogowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10776

Dodano:

Odsłon: 20637

smaczne, proste, pożywne danie obiadowe

Składniki

  • Kotlety:
  • ziemniaki ok. 80 dag
  • jajko 1
  • mąka pszenna 15 dag
  • sól
  • Farsz:
  • twaróg półtłusty 25 dag
  • jajko 1
  • sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z farszem twarogowym

Przygotowanie

  1. Z podanych proporcji wychodzi 6 szt. dużych kotletów.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkosci, rozgnieść tłuczkiem lub przecisnąć prze praskę. Nie należy rozgniatać na papkę, ponieważ ciasto będzie zbyt luźne. Ziemniaki wystudzić.
    Dodać jajko, mąkę i szybko, energicznie zagnieść ciasto, które może przyklejać się do rąk. Nie należy dodawac więcej mąki, ani dłużej wyrabiać ciasta, gdyż będzie robiło się coraz luźniejsze.

    Farsz: Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, sól, pieprz, ostrą paprykę i tymianek. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.

    Ręce solidnie umoczyć w mące, z ciasta odrywac spore kawałki, rozgniatać je na wilekośc dłoni. Na środek wyłożyć farsz i z ciasta uformowac kotlet. Smażyć w dośc głębokim oleju na średnim ogniu do zarumienienia się z dwóch stron.

  2. Odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, podawać z ulubionymi surówkami, można polać sosem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 11 stycznia 2015 Pierwszy raz jadłam takie placki chyba z 30 lat temu.Wzięłam przepis i polecam wszystkim są pyszne i bardzo pożywne ja robię ser na słodko.
Placki robi robi się tak jak kopytka.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 10 stycznia 2015 super, właśnie kiedyś myślałam o takim farszu, pychotka, będę robić :-* Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 10 stycznia 2015 Do tego ciasta to trzeba mieć anielską cierpliwość. Ale efekt wynagradza. Pozdrawiam ciepło :)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń