Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z meksykańską nutą

Kotlety ziemniaczane z meksykańską nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659

Dodano:

Odsłon: 5845

Kotlety z gotowanych ziemniaków. Mocno paprykowe z ostrym sosem a'la meksykana.

Składniki

  • gotowane ziemniaki 15 szt
  • sól, pieprz biały
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • jajko 1 szt
  • chili w proszku 1/2 łyżeczki
  • mąka 3 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sos: papryka żółta 1 szt, cebula 2 szt, czosnek 3 ząbki, fasola czerwona 1 puszka
  • sól, pieprz czarny, chili w proszku, ketchup pikantny 2 łyżki, , oliwa z oliwek 2 łyżki
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z meksykańską nutą

Przygotowanie

  1. Kotlety ziemniaczane : Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, zrumienić je na oliwie z oliwek. Ziemniaki ubić, dodać jajko, mąkę i podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Przyprawić solą, białym pieprzem i chili. Całość wyrobić na jednolitą masę. Z masy formować kotlety ziemniaczane, smażyć na rozgrzanym oleju.

    Sos: Cebulę pokroić w piórka, czosnek i paprykę w kostkę. Warzywa podsmażyć na oliwie z oliwek.Dodać kilka łyżek wody, warzywa lekko podusić. Wsypać fasolę czerwoną, dodać 2 łyżki pikantnego ketchupu. Całość wymieszać i doprawić do smaku.

    Kotlety ziemniaczane podawać polane sosem.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń