Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z orzechami

Kotlety ziemniaczane z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 314 Ocena: 3442

Dodano:

Odsłon: 2776

Kotlety ziemniaczane z orzechami są świetnym sposobem na zużycie zbyt dużej porcji gotowanych ziemniaków, nawet z poprzedniego dnia. No i są z orzechami! Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Choćby dlatego, że są uważane za najzdrowsze wśród orzechów. O szczegółach można poczytać na blogu, serdecznie zapraszam!

Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • garść ziół – cząber, majeranek, wrotycz lub inne ulubione, świeże lub suszone (suszonych jednak mniej niż garść)
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła klarowanego
  • pieprz, gałka muszkatołowa, sól
  • 1 jajko
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • bułka tarta do panierowania (może być bezglutenowa)
  • olej do smażenia
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowanie ziemniaki rozdrobnić, na przykład przeciskając przez praskę.

  2. Zioła posiekać, zimą można użyć suszonych.

  3. Orzechy włoskie również posiekać, ale nie mielić – w masie na kotlety mają być wyczuwalne kawałki orzechów.

  4. Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle klarowanym.

  5. W dużej misce wymieszać ziemniaki, orzechy, posiekane zioła, podsmażoną cebulkę, jajko oraz pieprz, sól i startą gałkę muszkatołową do smaku. Do masy dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Dzięki dodaniu skrobi ziemniaczanej, nasze kotlety pozostają bezglutenowe. Jeśli mają być również wegańskie, trzeba zrezygnować z dodatku jajka. Kotleciki i tak powinny dobrze sie sklejać, a w razie potrzeby należy dodać jeszcze trochę skrobi.

  6. Formować zgrabne kotleciki, obtaczać je w tartej bułce. Jeśli użyjemy bezglutenowej bułki tartej, wówczas i kotlety będą bezglutenowe.
    Smażyć powoli na oleju, z obu stron na rumiano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 10 listopada 2016 ciekawe połàczenie :-) trzeba spròbować :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń