Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety ziemniaczane z orzechami są świetnym sposobem na zużycie zbyt dużej porcji gotowanych ziemniaków, nawet z poprzedniego dnia. No i są z orzechami! Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Choćby dlatego, że są uważane za najzdrowsze wśród orzechów. O szczegółach można poczytać na blogu, serdecznie zapraszam!
Smaki Grecji!
Odsłon: 158
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 136
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 470
Smaki Grecji!
Odsłon: 158
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 136
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 470
Składniki
Ugotowanie ziemniaki rozdrobnić, na przykład przeciskając przez praskę.
Zioła posiekać, zimą można użyć suszonych.
Orzechy włoskie również posiekać, ale nie mielić – w masie na kotlety mają być wyczuwalne kawałki orzechów.
Cebulę posiekać i podsmażyć na rumiano na maśle klarowanym.
W dużej misce wymieszać ziemniaki, orzechy, posiekane zioła, podsmażoną cebulkę, jajko oraz pieprz, sól i startą gałkę muszkatołową do smaku. Do masy dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać dokładnie. Dzięki dodaniu skrobi ziemniaczanej, nasze kotlety pozostają bezglutenowe. Jeśli mają być również wegańskie, trzeba zrezygnować z dodatku jajka. Kotleciki i tak powinny dobrze sie sklejać, a w razie potrzeby należy dodać jeszcze trochę skrobi.
Formować zgrabne kotleciki, obtaczać je w tartej bułce. Jeśli użyjemy bezglutenowej bułki tartej, wówczas i kotlety będą bezglutenowe. Smażyć powoli na oleju, z obu stron na rumiano.