Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne kotleciki ziemniaczane z pieczarkami Jest to danie bezmięsne ale kotlety za to bardzo syte i smaczne Odkąd je zrobiłam pierwszy raz w domu rodzina często prosi o te kotlety zamiast tradycyjnego "kotleta schabowego"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2765
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1287
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 739
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 84
Składniki
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, po wystygnięciu przepuszczamy przez praskę lub maszynkę. Ziemniaki nie mogą być z grudkami. Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajka. Ciasto zagniatamy i dzielimy, powinno wyjść 14 porcji. Jeśli zbyt mocno się klei można podsypać ciasto mąką. Ciasto rozpłaszczamy lekko w dłoniach.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i smażyć na oleju do momentu odparowania wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki łączymy ze sobą, Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przestygnięty farsz nakładamy na ciasto i lepimy jak na pierogi.
Uformowane kotlety obtaczamy w jajku oraz bułce tartej. Smażymy na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!!