Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.

Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1650 Ocena: 24396

Dodano:

Odsłon: 4962

Kotlety ziemniaczane faszerowane masą jajeczną z wędzonką i szczypiorem podane z sosem z podgrzybków. Polecam.

Składniki

1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym.

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, studzimy. Z ziemniaków i mąki ziemniaczanej robimy ciasto takie jak na kluski śląskie.

  2. Jajka gotujemy na twardo. ugotowane jajka obieramy ze skorupek, kroimy w drobną kostkę razem ze szczypiorem i wędzonką. Pokrojone składniki mieszamy ze sobą, będzie to farsz do ziemniaczanych kotletów.

  3. Z masy ziemniaczanej formujemy kotlety, rozpłaszczamy w dłoni, nakładamy 2-3 łyżeczki farszu i zlepiamy formując kotlet.

  4. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiany kolor.

  5. W między czasie gotujemy sos grzybowy. W pół litrze wody gotujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy sos z grzybów.

  6. Grzybki rozdrabniamy nożem na mniejsze kawałki.

  7. Jeżeli warzywa z włoszczyzny będą miękkie dodajemy do garnczka grzyby, doprowadzamy do zagotowania, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki z koprem, doprawiamy pieprzem i solą. Zagęszczamy sos mąką i zabielamy śmietaną. Gotujemy jeszcze kilka minut cały czas mieszając żeby mąka dobrze połączyła się z sosem.

  8. Usmażone ziemniaczane kotlety podajemy z sosem grzybowym.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń