Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z ziemniaków to tanie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Świetnie smakują podane z sosem pieczarkowym lub koperkowy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze, co zaraz po przygotowaniu
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1173
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 924
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4555
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1173
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Składniki
Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź i za pomocą praski lub tłuczka rozgnieć, odstaw do przestygnięcia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj obie mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Z gotowej masy formuj małe płaskie kotleciki, każdy z nich obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na zloty kolor.
Przygotuj sos. Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż do momentu, aż sok z grzybów odparuje. Następnie wlej śmietankę. Całość energicznie mieszaj, gdy sos zacznie gęstnieć, gotuj jeszcze przez 1 minutą.
Kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posyp je posiekanym szczypiorkiem.