Kotlety z ziemniaków to tanie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Świetnie smakują podane z sosem pieczarkowym lub koperkowy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze, co zaraz po przygotowaniu
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sos pieczarkowy
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Łyżka posiekanego szczypiorku
Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
Sos pieczarkowy
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Łyżka posiekanego szczypiorku

Etapy przygotowania
Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź i za pomocą praski lub tłuczka rozgnieć, odstaw do przestygnięcia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj obie mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Z gotowej masy formuj małe płaskie kotleciki, każdy z nich obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na zloty kolor.
Przygotuj sos. Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż do momentu, aż sok z grzybów odparuje. Następnie wlej śmietankę. Całość energicznie mieszaj, gdy sos zacznie gęstnieć, gotuj jeszcze przez 1 minutą.
Kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posyp je posiekanym szczypiorkiem.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1525

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13927
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 174
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 1525

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13927
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 174



Składniki
- 500 g ziemniaków
- 1 średniej wielkości jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 150 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 100 ml śmietanki 30%
- sól
- pieprz
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Łyżka posiekanego szczypiorku
Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź i za pomocą praski lub tłuczka rozgnieć, odstaw do przestygnięcia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj obie mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Z gotowej masy formuj małe płaskie kotleciki, każdy z nich obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na zloty kolor.
Przygotuj sos. Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż do momentu, aż sok z grzybów odparuje. Następnie wlej śmietankę. Całość energicznie mieszaj, gdy sos zacznie gęstnieć, gotuj jeszcze przez 1 minutą.
Kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posyp je posiekanym szczypiorkiem.