Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z ziemniaków to tanie i proste w wykonaniu danie obiadowe. Świetnie smakują podane z sosem pieczarkowym lub koperkowy. Niewątpliwą ich zaletą jest to, że odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze, co zaraz po przygotowaniu
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 215
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 426
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 59
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 215
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 82
Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam
Odsłon: 426
Składniki
Ziemniaki obierz, podziel na mniejsze części i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, odcedź i za pomocą praski lub tłuczka rozgnieć, odstaw do przestygnięcia.
Do chłodnych ziemniaków dodaj obie mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj do połączenia się składników.
Z gotowej masy formuj małe płaskie kotleciki, każdy z nich obtaczaj w bułce tartej. Smaż na oleju z obu stron na zloty kolor.
Przygotuj sos. Pieczarki pokrój w plastry, a cebulę w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki. Smaż do momentu, aż sok z grzybów odparuje. Następnie wlej śmietankę. Całość energicznie mieszaj, gdy sos zacznie gęstnieć, gotuj jeszcze przez 1 minutą.
Kotleciki podawaj z sosem pieczarkowym. Przed podaniem posyp je posiekanym szczypiorkiem.