Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziołowe kotlety z kurczaka to pyszna i aromatyczna propozycja na obiad, która zachwyci całą rodzinę. Kotlety z tego przepisu wychodzą delikatne i soczyste. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką czy sosem pieczarkowym i kaszą.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15719
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4743
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 409
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15719
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4743
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 409
Składniki
Cebule obierz i posiekaj w możliwie najdrobniejszą kostkę. Następnie podsmaż na 1-2 łyżkach oleju, aż zmięknie i się zrumieni. Cebulkę zdejmij z ognia i ostudź.
Mięso zmiel w maszynce do mięsa (na największych oczkach) lub posiekaj ostrym nożem (jak na tatara). Umieść mięso w dużej misce. Dodaj podsmażoną cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, wbij jajka, wsyp sól, czarny pieprz i posiekaną zieleninę. Wlej ok. 50 ml mleka, dodaj tarty ser, przesianą mąkę i dolej odpowiednią ilość mleka. Wyrób masę ręką, aby stała się jednorodna i zwarta.
Z powstałej masy nabieraj łyżką porcje i przekładaj je bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz patelni, formując kotlety. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą złociste, po czym odkładaj je do garnka i przykryj pokrywką, aby nie traciły ciepła.
Kotlety ziołowe podawaj z gotowanymi ziemniakami i dowolną surówką. W razie potrzeby wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 180°C i trzymaj ok. 10 minut.