Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam risotto, więc i dziś zagościło na moim stole. Cytryna zupełnie odmieniła danie - stało się świeże i orzeźwiające.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10891
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1179
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 816
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10891
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1179
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11630
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 816
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino nie wyparuje.
Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.
Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku. Gotowe!
Smacznego :)