Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam risotto, więc i dziś zagościło na moim stole. Cytryna zupełnie odmieniła danie - stało się świeże i orzeźwiające.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9552
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4431
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię z dodatkiem oliwy z oliwek i smażymy na złoto. Następnie dodajemy posiekany w drobną kosteczkę czosnek i jeszcze chwilkę smażymy.
Do cebuli i czosnku wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy - do momentu, aż ryż oblepi się cebulką i zmieni kolor na szklisty. Teraz wlewamy szklankę białego, wytrawnego wina i ciągle mieszamy, do momentu, aż wino nie wyparuje.
Teraz możemy już dodawać bulion. Bulion wlewamy stopniowo, najlepiej po 1 chochli. Wlewamy pierwszą chochlę i mieszając czekamy, aż zupełnie odparuje. Następnie wlewamy następną, dodajemy startą skórkę z cytryny, listki tymianku, trochę soli i pieprzu. Gdy bulion odparuje dodajemy następną chochlę i tak do momentu, aż bulion nam się skończy.
Przed wlaniem ostatniej łyżki bulionu, do ryżu dodajemy mrożony groszek. Gdy cały bulion odparuje ryż powinien być już miękki. Wtedy dodajemy śmietankę, łyżkę masła i starty parmezan. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Talerz możemy udekorować startym parmezanem i gałązkami tymianku. Gotowe!
Smacznego :)