Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mocno kremowe risotto z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, delikatnym serkiem mascarpone oraz lekko pikantnym serem Bursztyn. Tym razem przygotowałam je na mocno aromatycznym, półwytrawnym białym winie z odmiany Muscat, dzięki czemu całość zyskała lekko słodkiej i owocowej nuty. Risotto ma niesamowicie kleistą konsystencję, a składniki pyszne ze sobą współgrają. Słoność suszonych pomidorów idealnie łagodzi mascaprone oraz natka pietruszki. To połączenie skradło serducha moich kubków smakowych, dlatego polecam je Wam gorąco. Spróbujcie koniecznie! :)
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1308
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1308
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Składniki
Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na rozgrzanym maśle i oliwie, dodajemy suchy ryż i smażymy przez chwilę, aż ten wchłonie cały tłuszcz. Następnie ryż zalewamy białym winem, a gdy go wchłonie, podlewamy partiami bulionem*, pamiętając o częstym mieszaniu. W połowie smażenia dodajemy oregano oraz suszony czosnek. * Bulion nie powinien być mocno słony, ponieważ suszone pomidory nadadzą daniu wystarczająco słonego smaku. Przygotujmy wcześniej intensywny wywar mięsny lub warzywny, ale dosólmy go delikatnie.
Gdy ryż wchłonie cały bulion i będzie miał odpowiednią konsystencję, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki oraz suszone pomidory i smażymy wszystko jeszcze przez 2 minuty. * Użyłam suszonych pomidorów (nie z zalewy). Jeśli Wasze pomidory są zbyt słone to warto je opłukać z nadmiaru soli. Pomidory z zalewy oliwnej nie wymagają płukania, a jedynie odsączenia z nadmiaru oleju tuż przez krojeniem.
Na koniec dodajemy serek mascarpone i starty ser Bursztyn, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Risotto ściągamy z palnika, przykrywamy patelnię i dajemy "dojść" daniu około 2 - 3 minuty.
Risotto przygotowane na domowym rosole będzie jeszcze lepsze i mocno aromatyczne. Dobry bulion nada głębi smaku oraz niesamowitej wyrazistości wszystkim ziarenkom ryżu.