Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe risotto ze szparagami to danie, które możesz podać zarówno jako wykwintna kolacja, jak i obiad dla całej rodziny.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2245
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4802
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 77
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2245
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 4802
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 77
Składniki
Zagotuj bulion warzywny.
Cebulę posiekaj drobno, zeszklij ją na łyżce masła klarowanego na głębokiej patelni albo w średniej wielkości garnku. Następnie dodaj ryż, wymieszaj całość na patelni i wlej wino. Poczekaj aż alkohol odparuje i wtedy podlewaj ryż gorącym bulionem warzywnym, mieszając dość często. Uzupełniaj płyn, kiedy pozostały zostanie całkowicie wchłonięty i powtarzaj czynność aż ryż się ugotuje.
Osobno przygotuj szparagi. Usuń twarde części, umyj je i osusz. Podziel na mniejsze części. Podsmaż na patelni z pozostałą łyżką masła klarowanego. Posól i popieprz.
Dodaj szparagi do ugotowanego ryżu, delikatnie wymieszaj.
Do kremowego risotto ze szparagami na patelni dodaj masło i parmezan. Zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Zostaw jeszcze na chwilę i od razu przekładaj na talerze. Podawaj na ciepło.