Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie wywodzące się z kuchni łęckiej, a więc jest pyszne, tanie i proste!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5547
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12050
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1466
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5547
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1028
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12050
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5136
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1466
Składniki
Przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem na gładkie puree.
Dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiaj łyżką, a potem dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto ziemniaczane wstaw do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika, a następnie do lodówki – dzięki czemu będzie się łatwiej formować i mniej kleić do rąk.
Przygotuj farsz. Cebulę i boczek drobno posiekaj, a kapustę przelej zimną wodą i poszatkuj.
Na suchej patelni podsmaż boczek do wytopienia prawie całego tłuszczu, a następnie dodaj cebulę. Smaż całość do zeszklenia.
Dołóż kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj całość na średnim ogniu przez kilka minut, do odparowania całego płynu. Dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij patelnię z farszem i pozostaw do ostudzenia.
Złóż łężnie. Z ciasta ziemniaczanego bierz po sporej garści i spłaszcz ją w dłoniach na placek. Na środku umieść po 1-2 łyżki farszu. Całość zlep dokładnie, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia. Możesz uformować kształt kotletów, rombów lub inny dowolny.
Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju. Kładź kresowe łężnie na gorący tłuszcz i smaż przez ok. 5 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem sosu grzybowego.