Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kresowe łężnie to kotlety ziemniaczane z farszem z kapusty kiszonej. To danie wywodzące się z kuchni łęckiej, a więc jest pyszne, tanie i proste!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9723
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11511
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 525
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9723
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11511
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 525
Składniki
Przygotuj ciasto. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem na gładkie puree.
Dodaj jajko i mąkę ziemniaczaną. Całość wyrabiaj łyżką, a potem dłońmi do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto ziemniaczane wstaw do lodówki lub na kilka minut do zamrażalnika, a następnie do lodówki – dzięki czemu będzie się łatwiej formować i mniej kleić do rąk.
Przygotuj farsz. Cebulę i boczek drobno posiekaj, a kapustę przelej zimną wodą i poszatkuj.
Na suchej patelni podsmaż boczek do wytopienia prawie całego tłuszczu, a następnie dodaj cebulę. Smaż całość do zeszklenia.
Dołóż kapustę, liść laurowy i ziele angielskie. Wymieszaj i gotuj całość na średnim ogniu przez kilka minut, do odparowania całego płynu. Dopraw solą i pieprzem.
Zdejmij patelnię z farszem i pozostaw do ostudzenia.
Złóż łężnie. Z ciasta ziemniaczanego bierz po sporej garści i spłaszcz ją w dłoniach na placek. Na środku umieść po 1-2 łyżki farszu. Całość zlep dokładnie, by nadzienie nie wypadło podczas smażenia. Możesz uformować kształt kotletów, rombów lub inny dowolny.
Na patelni rozgrzej dość grubą warstwę oleju. Kładź kresowe łężnie na gorący tłuszcz i smaż przez ok. 5 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
Gotowe kotlety odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem sosu grzybowego.