Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 04-11-2015
Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 50
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4285
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 178
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 50
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4285
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 178
Składniki
Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do odpowiedniego namoczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle klarowanym, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone grzyby* i dusimy je, aż odpowiednio zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę. Całość studzimy. * poza sezonem możemy użyć grzybów z zalewy solnej, ale należy je wcześniej dobrze wypłukać
Mięso wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy je w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi grzybami i namoczoną w mleku bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki odpowiednio się połączyły.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniki papierowym. * Do smażenia możemy wybrać także masło klarowane.
Gotowe mielone świetnie smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonej kapusty.
Życzę smacznego! :)