Do góry

Dania główne Przepis na:

Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Przepis dnia 2015-11-04
Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 974 Ocena: 26494

Dodano:

Odsłon: 31248

Kuchnia kresowa to bogactwo niesamowitych smaków i aromatów przeplatających się tradycji kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej, rosyjskiej oraz tatarskiej. Dzisiejsza propozycja przedstawia mielone kotlety wieprzowe z pachnącymi grzybami duszonymi w śmietanie. Takie dania serwowane były m.in. w dawnym województwie wołyńskim, w powiecie krzemienieckim. Kotlety są niezwykle smaczne, delikatne i bardzo soczyste - konieczne do wypróbowania! :)

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego (z szynki i łopatki)
  • 350 g grzybów leśnych (świeżych lub z zalewy solnej)
  • 1,5 cebuli białej
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 spore łyżki śmietany
  • czerstwa bułka
  • mleko (do namoczenia bułki)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta (do panierki)
  • masło klarowane
  • olej rzepakowy (do smażenia)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kresowe mielone z grzybami w śmietanie

Przygotowanie

  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do odpowiedniego namoczenia. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle klarowanym, a następnie dodajemy oczyszczone oraz pokrojone grzyby* i dusimy je, aż odpowiednio zmiękną. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz śmietanę i dusimy jeszcze przez chwilę. Całość studzimy.

    * poza sezonem możemy użyć grzybów z zalewy solnej, ale należy je wcześniej dobrze wypłukać

  2. Mięso wieprzowe kroimy na kawałki i mielimy je w maszynce do mięsa wraz z ostudzonymi grzybami i namoczoną w mleku bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajko, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki odpowiednio się połączyły.

  3. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej.

  4. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniki papierowym.

    * Do smażenia możemy wybrać także masło klarowane.

  5. Gotowe mielone świetnie smakują z ziemniaczanym puree oraz surówką z kiszonej kapusty.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń