Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to przepis na krewetki z Nowego Orleanu w sosie kreolskim. Krewetki, ze względu na ich smaczne mięso, zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza. Etoufee, to po francusku znaczy coś podobnego jak "duszony", ale w tym daniu chodzi głównie o sos, który jest bardzo smaczny, a do którego na końcu dodaje się krewetki.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Na patelni robimy ciemnobrązową zasmażkę z masła i mąki.
Dodajemy jak najdrobniej posiekane warzywa: cebulę, seler i paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut).
Dodajemy obranego i drobno pokrojonego pomidora, rozdrobniony czosnek, przyprawy oraz wywar.
Gotujemy jeszcze kilka minut, a na końcu dodajemy śmietanę, szczypior, pietruszkę i sok z cytryny. Mieszamy i sos gotowy. Sos z natury ma być pikantny.
Krewetki (obrane, około 300-400 g) kładziemy na powierzchni sosu i obserwujemy ile się z nich utopi. Jeśli są bardzo małe, to gotujemy tylko 2 minuty. Jeśli średnie (takie jak na zdjęciu) - około 4 minuty. Jeśli większe, 5-6 minut. Gotujemy delikatnie, prawie bez bulgotania.