Do góry

Dania główne Przepis na:

Krewetki po kreolsku (shrimp etoufee)

Krewetki po kreolsku (shrimp etoufee)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 1778

Przepis pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jest to przepis na krewetki z Nowego Orleanu w sosie kreolskim. Krewetki, ze względu na ich smaczne mięso, zaliczane są do najpopularniejszych owoców morza. Etoufee, to po francusku znaczy coś podobnego jak "duszony", ale w tym daniu chodzi głównie o sos, który jest bardzo smaczny, a do którego na końcu dodaje się krewetki.

Składniki

  • krewetki (najlepiej duże, tygrysie)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1 mała łodyga selera
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/2 szklanki wywaru (rybnego, warzywnego, drobiowego, ewentualnie wody)
  • 1 mały pomidor (lub 1-3 siekanych z puszki)
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, oregano i tymianek - po 1/3 łyżeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka łyżek śmietany kremówki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • - 1 łyżeczka soku z cytryny
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na patelni robimy ciemnobrązową zasmażkę z masła i mąki.

  2. Dodajemy jak najdrobniej posiekane warzywa: cebulę, seler i paprykę. Dusimy pod przykryciem do miękkości (około 15 minut).

  3. Dodajemy obranego i drobno pokrojonego pomidora, rozdrobniony czosnek, przyprawy oraz wywar.

  4. Gotujemy jeszcze kilka minut, a na końcu dodajemy śmietanę, szczypior, pietruszkę i sok z cytryny. Mieszamy i sos gotowy. Sos z natury ma być pikantny.

  5. Krewetki (obrane, około 300-400 g) kładziemy na powierzchni sosu i obserwujemy ile się z nich utopi. Jeśli są bardzo małe, to gotujemy tylko 2 minuty. Jeśli średnie (takie jak na zdjęciu) - około 4 minuty. Jeśli większe, 5-6 minut. Gotujemy delikatnie, prawie bez bulgotania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń