Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grill jest o tyle ciekawy że można na nim przyrządzać dużo fajnych i smacznych potraw. Postanowiłam przenieść się do kuchni Azjatyckiej i przygotowałam krewetki w marynacie korma, chlebki naan z grilla z pastą korma, i sosem korma. Pasta korma króluje.
Polecam.
Odsłon: 1308
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1675
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Polecam.
Odsłon: 1308
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1675
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1151
Składniki
Krewetki oczyszczam, zostawiam pancerz i głowę. Przekładam do pojemnika. Dodaję pastę korma, dwie łyżki oleju i mieszam. Odstawiam na godzinę albo na noc do lodówki. Krewetki nakłuwam na patyczki do szaszłyków i grilluję po dwie minuty z każdej strony. Bakłażana nacinam, posypuję solą i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam, smaruję obficie oliwą. Układam na grillu. Cytrynę kroję na pół i też grilluję. Skropię nią potem krewetki. Cukinię kroję w plastry, posypuję solą, pieprzem. Cebule kroję w krążki. Na patyczki do szaszłyków nakłuwam na przemian cukinię, cebulę pomidora i grilluję.
Chlebek: Do miski przekładam drożdże wlewam wodę lenią, szczyptę cukru, mąki dwie łyżki i mieszam. Zaczyn odstawiam na 30minut w cieple miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jogurt, oleju, sól, pastę korma i ciasto wyrabiam robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Dzielę na cztery części. Jak ciasto mocno klei się podsypuję mąką. Z każdej formuję placek o grubości 3-5 mm. Odstawiam na 30 minut aż podrosną. Grilluję z każdej strony po około 3-4 minuty. Składniki sosu przekładam do miseczki i mieszam. Szaszłyki posypuję papryczką chili drobno posiekaną