Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące krokiety do barszczu z kapustą i grzybami są idealne na wigilijny stół.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8662
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 605
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8662
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 605
Składniki
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki wymieszaj w misce na gładką, jednolitą masę. Ciasto będzie dość rzadkie. Na rozgrzanej patelni rozsmaruj cienką warstwę oleju i nalewaj po chochelce masy. Rozprowadzaj ciasto na całej powierzchni i smaż naleśniki na średnim ogniu przez kilkadziesiąt sekund z każdej strony.
Gotowe naleśniki odkładaj warstwowo na talerz do wystygnięcia.
Przygotuj farsz. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Tak samo pokrój pieczarki, a kapustę drobno poszatkuj. Jeśli nie lubisz kwaśnej kapusty, przepłucz ją pod bieżącą wodą.
Suszone grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na kilkadziesiąt minut. Następnie odcedź je, pozostawiając wodę z moczenia i drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę i zeszklij ją na średnim ogniu. Dołóż kapustę, pieczarki, grzyby i wszystkie przyprawy. Smaż farsz przez 15-20 minut, dolewając wodę z moczenia grzybów w trakcie smażenia, by farsz się nie przypalił.
Zwiń krokiety do barszczu. Na każdego naleśnika nakładaj po 1-2 łyżki farszu i zwiń go – najpierw jeden bok do wewnątrz, a potem dwa prostopadłe boki do wewnątrz. Zwiń całość w ciasny rulonik.
Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę, do drugiego – bułkę tartą. W trzecim rozbełtaj jajka.
Każdego krokieta posyp najpierw mąką, następnie zanurzaj je w jajku i obtocz w bułce tartej. Kładź je na rozgrzanym tłuszczu na patelni i smaż przez kilka minut ze wszystkich stron, do ładnego zrumienienia.
Podawaj na gorąco.