Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delikatne w konsystencji i wyraziste w smaku danie, które sprawdzi się na obiad, kolację czy też imprezową przystawkę. Chrupiąca skórka skrywa rozpływające się w ustach, lekko pikantne wnętrze. Z dodatkiem sosu czy dipu te krokiety są prawdziwie mistrzowskim daniem!
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10064
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 854
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10064
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 854
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 208
Składniki
Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij je przez praskę lub utłucz na puree za pomocą tłuczka.
Twaróg także przeciśnij przez praskę, by zmiękczyć jego konsystencję.
Kolendrę, cebulę i papryczki bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie składniki dodaj do miski z namoczonym wcześniej chlebem. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do formowania. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, dodawaj po łyżce bułki tartej. Całość może być nieco lepka, ale mimo wszystko formowalna.
Za pomocą lekko natłuszczonych dłoni formuj okrągłe, płaskie kotleciki i delikatnie obtocz je w mące. Strzepnij jej nadmiar.
Krokiety na twarogu kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż je z obu stron, do ładnego zezłocenia.
Gotowe kotleciki odkładaj na papierowy ręcznik. Podawaj je na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu.
Chleb namocz w wodzie przez 2 minuty, a następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski.