Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delikatne w konsystencji i wyraziste w smaku danie, które sprawdzi się na obiad, kolację czy też imprezową przystawkę. Chrupiąca skórka skrywa rozpływające się w ustach, lekko pikantne wnętrze. Z dodatkiem sosu czy dipu te krokiety są prawdziwie mistrzowskim daniem!
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 237
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 717
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21508
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 237
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 717
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21508
Składniki
Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij je przez praskę lub utłucz na puree za pomocą tłuczka.
Twaróg także przeciśnij przez praskę, by zmiękczyć jego konsystencję.
Kolendrę, cebulę i papryczki bardzo drobno posiekaj.
Wszystkie składniki dodaj do miski z namoczonym wcześniej chlebem. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji nadającej się do formowania. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, dodawaj po łyżce bułki tartej. Całość może być nieco lepka, ale mimo wszystko formowalna.
Za pomocą lekko natłuszczonych dłoni formuj okrągłe, płaskie kotleciki i delikatnie obtocz je w mące. Strzepnij jej nadmiar.
Krokiety na twarogu kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż je z obu stron, do ładnego zezłocenia.
Gotowe kotleciki odkładaj na papierowy ręcznik. Podawaj je na ciepło, z dodatkiem ulubionego sosu.
Chleb namocz w wodzie przez 2 minuty, a następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski.