Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety po rusku

Krokiety po rusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 15042

Fajny pomysł na piątkowy lub bezmięsny obiad. Przy okazji możemy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia :)

Składniki

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2,5 szklanki mąki
  • ok. 3 szklanek mleka
  • 1-2 jajka
  • sól na czubek łyżeczki
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki oleju
  • Farsz:
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 40 dag białego sera
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety po rusku

Przygotowanie

  1. Ciasto naleśnikowe:

    Wszystko ze sobą mieszamy, żeby nie było grudek. Na chwilę odstawiamy a następnie smażymy naleśniki.

    Farsz:

    Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złocisty kolor.
    Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę, dodajemy ostudzoną cebulę i dobrze mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Każdy naleśnik smarujemy 1-2 łyżkami farszu i zwijamy (jak na zdjęciu)

    Powstałe krokiety podsmażamy na oleju z wszystkich stron, na złoty kolor. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

basiliana 21 stycznia 2019 Jadłam naleśniki z farszem "ruskim" i bardzo mi smakowały. W wersji krokietowej pewnie są jeszcze lepsze:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń