Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety sarmackie z gęsiną mogą być wykwintnym dodatkiem do barszczu. Do farszu potrzebować będziesz gotowanego mięsa z gęsi. W tym celu możesz zrobić aromatyczny rosół na gęsim korpusie, z którego pozyskasz odpowiednią ilość surowca na nadzienie. Do jego przygotowania przyda ci się także trochę samego rosołu.
Na śniadanie, szybki lunch lub kolację taki omlet będzie jak marzenie. :) Prz...
Odsłon: 31
Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupe...
Odsłon: 212
Na śniadanie, szybki lunch lub kolację taki omlet będzie jak marzenie. :) Prz...
Odsłon: 31
Delikatne i aromatyczne pierogi obok tych z kapustą i grzybami idealnie uzupe...
Odsłon: 212
Składniki
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Rozkłóć w misce 2 jajka z solą. Połącz z wodą i mlekiem. Wymieszaj. Stopniowo przesiewaj do miski mąkę, cały czas mieszając ciasto (mikserem lub trzepaczką) tak, by nie powstały grudki. Gotowe ciasto odstaw pod przykryciem na czas przygotowania farszu.
Przygotuj około 400 g ugotowanej gęsiny (oddziel mięso od kości, wstępnie rozdrobnij).
Pokrój drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Smaż przez chwilę, po czym dodaj na patelnię mięso i wlej bulion. Duś pod przykryciem, aż bulion odparuje. Całą zawartość patelni zmiel w maszynce przez sitko o średnich oczkach. Dopraw farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Ponownie wymieszaj ciasto i wysmaż na patelni naleśnikowej, co 2-3 naleśniki natłuszczając ją odrobiną masła klarowanego.
Gdy usmażone naleśniki przestygną, napełnij je farszem i zwiń w krokiety (zroluj po podwinięciu do wewnątrz dwóch przeciwległych brzegów każdego naleśnika).
Rozkłóć 2 pozostałe jajka ze szczyptą soli. Po kolei obtaczaj krokiety w jajkach, a następnie w bułce tartej. Obsmaż wszystkie na rozgrzanym maśle klarowanym na złocisty kolor – około 2 minuty po każdej ze stron.