Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety idealne na Wielkanoc z farszem z białej kiełbasy i gotowanych jajek. Do tego obowiązkowo chrupiąca panierka z bułki tartej, która sprawia, że naleśniki z wytrawnym farszem są jeszcze smaczniejsze. Krokiety wielkanocne z jajkiem i biała kiełbasą podawane w towarzystwie czerwonego barszczu doskonale sprawdzą się na obiad w Wielką Niedzielę lub Podziałek Wielkanocny. Goście uraczeni takim posiłkiem z pewnością będą zachwyceni. Przepis na te nietypowe krokiety możecie wykorzystać również po świętach czyszcząc lodówkę ze zrobionych zapasów na Wielkanoc.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta na naleśniki przełóż do miski. Dokładnie je wymieszaj, żeby pozbyć się wszystkich grudek. Gotowe ciasto odstaw na około 20 minut, żeby odpoczęło.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z kroplą oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Przygotuj farsz do wielkanocnych naleśników. Białe kiełbaski obierz z jelita i pokrój w kosteczkę, podsmaż na patelni z kroplą oleju. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę lub rozgnieć widelcem.
Połącz w misce przestudzoną kiełbasę z jajkami. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki oraz starty na tarce żółty ser. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na każdym placku ułóż po 2 łyżki farszu. Zwijaj naleśniki.
Przygotuj panierkę do krokietów wielkanocnych. Do jednego głębokiego talerza wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Naleśniki panieruj początkowo w jajku, następnie w bułce tartej.
Krokiety wielkanocne z jajkiem i białą kiełbasą smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.