Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z grzybami i kapustą kiszoną

Krokiety z grzybami i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 51

Dodano:

Odsłon: 114

Smaczne

Składniki

  • 50g grzybów suszonych
  • 500 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz
  • Naleśniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 4 jajka
  • Sól
  • 1 cebula
  • Ser żółty wg uznania
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z grzybami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. Grzyby namaczamy w przegotowanej wodzie najlepiej przez całą noc - później gotujemy w tej samej wodzie do miękkości.

  2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy, aż uzyskamy odpowiednią miękkość.

  3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy lub innego tłuszczu. Do cebuli dodajemy ugotowane grzyby i ugotowaną kapustę, łączymy ze sobą i krótko podsmażamy. Zostawiamy farsz do wystygnięcia.

  4. Naleśniki: Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę, dodajemy szczyptę soli i jajka. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy na 30 minut.
    po wyznaczonym czasie smażymy naleśniki na odrobinie tłuszczu.

  5. Na usmażone naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w kopertę.
    Na wierzch posypujemy tartym serem.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. do momentu gdy ser lekko się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń