Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 260 Ocena: 4052

Dodano:

Odsłon: 6054

Co zrobić by krokiety wyglądały bardziej efektownie? Wystarczy zmienić metodę ich składania. Najlepiej smakują w towarzystwie czerwonego barszczu.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe:
  • mąka pszenna- 50 dag
  • Mleko- 2 szkanki
  • Woda- 2 szklanki
  • Jajo kurze- 3 szt.
  • Masło- 10 dag
  • Sól- 1 szczypta
  • farsz:
  • Kapusta kiszona- 80 dag
  • Pieczarki- 50 dag
  • Cebula biała- 2 szt.
  • Marchew- 1 szt.
  • Sól- do smaku
  • Pieprz- do smaku
  • panierka:
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Masło rozpuść w małym garnuszku, wystudź. W misce umieść wszystkie składniki na ciasto. Dokładnie wymieszaj je ze sobą. Odstaw na pół godziny. Kapustę posiekaj. Podlej wodą i gotuj do miękkości. Cebulę drobno posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę podsmażaj na tłuszczu do czasu aż się zeszkli, dodaj pieczarki i marchew. Duś do czasu aż warzywa zmiękną. Połącz je z kapustą. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Na rozgrzaną patelnię wylewaj ciasto i usmaż cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik wyłóż po dwie łyżki farszu. Rozprowadź farsz na całej powierzchni naleśnika. Zwijaj je w ruloniki. Odkrój brzegi (lewy i prawy), przekrój na pół. Panieruj kolejno w jajkach i tartej bułce. Smaż na złoty kolor z każdej strony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń