Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 336

Dodano:

Odsłon: 224

Lubię wszelkiej maści krokiety. A,że lubię też połączenie mielonego mięsa i pieczarek, to jest to wersja dla mnie

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • mięso mielone 0.5 kg
  • 1 cebula
  • pieczarki 0.5 kg
  • bułka tarta
  • sól,pieprz
  • lubczyk
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Jajko roztrzep z solą, przy użyciu trzepaczki. Następnie powoli wlej mleko, dodaj wodę, olej i powoli wsypuj mąkę. Cały czas mieszaj – rózgą albo mikserem – aby w masie nie było grudek.Powinno mieć lejącą się, niezbyt gęstą konsystencję. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Niewielką porcję ciasta naleśnikowego rozprowadź na patelni i smaż naleśniki po obu stronach. Po usmażeniu kładź na sobie, by zachowały ciepło i były wciąż wilgotne.

  2. Mięso smażymy na niewielkiej ilości oleju.Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczyk.

    Cebulę obieramy, siekamy na kostkę.
    Pieczarki obieramy i kroimy na drobne plasterki.

    Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki. Solimy i dusimy. Kiedy są już odpowiednio podsmażone dodajemy mięso mielone, mieszamy i smażymy razem, aby płyn odparował.

    Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy jak klasyczne krokiety.

    Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku, a następnie bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń