Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym to jedno z tych dań obiadowych, które smakują wszystkim członkom rodziny, bez znaczenia na wiek czy preferencje smakowe. W końcu kto nie lubi naleśników i aromatycznego farszu z dużą ilością żółtego sera i przypraw. Krokiety możesz faszerować niemal dowolnie - mięsem, warzywami, słodkim twarogiem. Krokiety z pieczarkami i kapustą są powszechnie podawane nawet na Wigilię, do barszczu świątecznego.
Mało jest takich dań, które można podawać na dowolną okazję. A tu, proszę: krokiety na święta, na poniedziałkowy obiad czy też jako przekąska imprezowa. Każdy barszcz czerwony musi być obowiązkowo podany z - chociaż - małym krokiecikiem. Gotowe krokiety także bardzo dobrze się mrożą, dzięki czemu możesz przygotować ich większą ilość, a potem odmrażać, kiedy będą potrzebne. Całość jest dość prosta w przyrządzeniu, choć z pewnością wymaga poświęcenia trochę czasu i pracy.
Podstawą dobrze zrobionych krokietów z pieczarkami i serem są oczywiście naleśniki. Te muszą być odpowiednio cienkie, ale jednocześnie elastyczne, by w trakcie zwijania i późniejszego smażenia nie pękały. Ciasto naleśnikowe musi być dość rzadkie - odpowiednią konsystencję zauważysz, gdy będzie powoli ściekało z łyżki, pozostawiając na niej wyraźny ślad. Elastyczność uzyskasz, jeśli poza mlekiem użyjesz też wody, najlepiej gazowanej, która dodatkowo spulchni masę. Każda pani domu ma swój własny przepis na naleśniki, więc nie bój się z niego korzystać, jeśli naprawdę jest sprawdzony. Możesz też skorzystać z naszego przepisu na naleśniki Magdy Gessler.
Placki muszą być cienkie - zbyt grube będą pękać podczas rolowania. Smażymy naleśniki zaledwie przez kilka minut z każdej strony, dodając w razie potrzeby olej do smażenia, ale tylko cienką warstwą. Ciasto musi być ładnie zrumienione, ale nie przypalone, dlatego nie odchodź nigdzie w trakcie gotowania. Gotowe odkładaj warstwowo na talerz i ostudź.
Pierwsze skrzypce muszą oczywiście grać grzyby. Pieczarki musisz bardzo drobno posiekać razem z cebulą, a następnie rozgrzać olej i smażyć wszystko do całkowitego odparowania płynu. Masa musi być dość sucha, bo zbyt dużo wody sprawi, że krokiety mogą się rozpaść, a farsz wewnątrz będzie się dusił, zamiast smażyć. Następnie należy do farszu dodać ser żółty starty na tartce o dużych lub średnich oczkach. Możesz też znacznie ułatwić sobie pracę i zastosować żółty ser pokrojony w plastry. Wystarczy, że na rozłożonych na naleśniku pieczarkach położysz plasterek i całość zwiniesz ciasno. Ciekawego aromatu może też dać ser mozzarella, który bardzo dobrze się rozpuszcza i złączy ze sobą kawałki pieczarek.
Najbardziej kłopotliwe jest chyba zwijanie naleśników, by nie rozpadły się do momentu usmażenia. Dlatego ważne jest, by po panierowaniu od razu przenosić je na gorący olej. Patelnię rozgrzej wcześniej, by była już przygotowana do smażenia krokietów. Przygotowany farsz rozłóż cienką warstwą na płasko położonym naleśniku, pozostawiając wolny obwód na szerokość ok. jednego palca. Dwie przeciwległe krawędzie złóż do siebie, tworząc kieszonki o boku ok. 2 cm i mocno je dociśnij. Następnie wzdłuż krótszego boku zwijaj krokiety w rulony. Uważaj, by kawałki pieczarek nie wypadły brzegami. Wszystkie krokiety panieruj w jajku i bułce tartej i od razu kładź na rozgrzanym oleju, łączeniem do dołu.
Krokiety z grzybami najlepiej pasują oczywiście do barszczu, ale z powodzeniem możesz je także podać samodzielnie na obiad, na przykład z dodatkiem sosu pomidorowego, grzybowego czy nawet ketchupu. Domowy sos czosnkowy też może być ciekawym urozmaiceniem. Świetnie smakują od razu po przyrządzeniu, ale możesz też podać krokiety na drugi dzień, kiedy smaki się połączą. Wystarczy lekko podgrzać je w piekarniku, na patelni czy też w kuchence mikrofalowej.
Dla wielu osób przygotowanie krokietów z pieczarkami i serem jest zbyt pracochłonne i długotrwałe, co można zrozumieć. Najpierw trzeba usmażyć idealny naleśnik, przygotować farsz, a następnie wszystko połączyć i ponownie przenieść na patelnię. Można jednak proces znacznie ułatwić - zamiast naleśników możesz użyć wafli dostępnych w każdym sklepie na dziale z pieczywem. Musisz tylko je nieco rozmiękczyć, nakładając 2-3 łyżki farszu, a następnie zwinąć jak zwykłego krokieta i postępować zgodnie z dalszą częścią przepisu.
Farsz może być niemal dowolny - niektórzy przygotowują danie z nadzieniem jak w pierogach ruskich, inni uwielbiają krokiety z mięsem. Każdy ma swoje ulubione krokiety, choć z pewnością to nadzienie zasługuje na wysokie miejsce w rankingu najbardziej wyczekiwanych obiadów rodzinnych.
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6927
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6927
Składniki
Przygotuj naleśniki. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zmiksuj ze sobą na gładką masę. Odstaw na ok. pół godziny. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Usmaż cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Odkładaj na talerz do ostygnięcia.
Przygotuj farsz. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w dość drobną kostkę. Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Podsmaż cebulę do zeszklenia. Dodaj pieczarki i podsmażaj wszystko razem do całkowitego odparowania płynu. Zdejmij grzyby z ognia i odstaw do całkowitego ostudzenia. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj go do zimnych już pieczarek i wymieszaj.
Złóż krokiety. Nakładaj po 2 łyżki farszu na każdego naleśnika. Boki złóż do wewnątrz, a następnie zwiń naleśnika w rulonik. Krokiety panieruj najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smaż naleśniki na rozgrzanym oleju. Krokiety z pieczarkami i serem podawaj na ciepło, z dodatkiem barszczu lub samodzielnie.