Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mamy dla ciebie przepis na naleśniki, które będą towarzyszyć ci jako deser lub danie główne przez kolejne lata. Po usmażeniu są cienkie, delikatne i elastyczne. Tylko takie świetnie nadają się do zawijania z ulubionymi dodatkami. Jak to zrobić w prawidłowy sposób? Wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji składników, a także trzymać się receptury krok po kroku. Właśnie dlatego mamy dla ciebie przepis na naleśniki Magdy Gessler, która ma wieloletnie doświadczenie w tworzeniu domowych receptur jak u mamy. Spróbuj, to naprawdę proste!
Magda Gessler chętnie dzieli się swoimi domowymi i sprawdzonymi przepisami, kiedy przeprowadza rewolucje w restauracjach. Teraz i ty możesz wypróbować wyjątkową recepturę i przygotować naleśniki na deser, obiad albo kolację. Możesz je również wykorzystać jako udany przepis na śniadanie dla całej rodziny. Nie zajmie ci on wiele czasu, nie wymaga też skomplikowanych technik.
Proponowany przez nas przepis na naleśniki Magdy Gessler to dowód na to, że tradycja i prostota zawsze się obronią. Znana restauratorka i jurorka kulinarna od lat podkreśla, że dobre receptury zaczynają się od jakościowych składników. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do domowych naleśników nie potrzebujesz dużej liczby produktów spożywczych, ale wybieraj je mądrze. Przede wszystkim postaw na mąkę pszenną, najlepiej 450, a także świeże mleko dodające delikatności. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Aby placuszki były puszyste, dodaj do przepisu oprócz mleka, wodę gazowaną.
W tym wydaniu naleśników kluczowe są proporcje i technika przygotowania. Tylko dzięki temu wyjdą sprężyste, miękkie i delikatne, ale jednocześnie nie będą rozpadać się przy nakładaniu dodatków.
Już na samym początku warto porządnie ubić jajka – najlepiej mikserem aż masa będzie jasna i puszysta. To właśnie ten etap wpływa na lekkość ciasta i gotowych naleśników. Dopiero do takiej masy dodaje się mleko, wodę gazowaną i mąkę, którą trzeba przesiać. Dzięki temu będzie napowietrzona, a ciasto nie stanie się grudkowate.
Następnie musisz uzbroić się w cierpliwość. Odstawienie ciasta na 30 minut to nie kaprys – w tym czasie mąka lepiej wiąże się z płynem, a ciasto na naleśniki Magdy Gessler nabiera odpowiedniej gęstości i elastyczności. Jeśli pomijasz ten krok, placuszki mogą się rozdzierać i tym samym nierówno smażyć.
Do smażenia naleśników Magdy Gessler użyj dobrej nieprzywierającej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem zawsze natłuść delikatnie powierzchnię – najlepiej pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Na kolejnych etapach już nie trzeba stosować tłuszczu na patelnię. Rozprowadzaj cienką warstwę ciasta, obracając patelnię lub używając chochli i równomiernie rozlewając masę. Usmażone naleśniki układaj na talerzu i przykrywaj, żeby nie wysychały.
Jeśli chodzi o tłuszcz, możesz postawić na tradycyjny olej rzepakowy. Magda Gessler często jednak proponuje w swoich programach kulinarnych smażenie na maśle klarowanym. Dzięki temu nie tylko zyskasz naleśniki o idealnej konsystencji, ale także wyjątkowym maślanym smaku.
Naleśniki Magdy Gessler doskonale sprawdzą się zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych potraw. Jeśli przygotowujesz je na słodko, sięgnij po sprawdzone dodatki: dżemy owocowe oraz konfitury z malin, truskawek, śliwek czy moreli. Możesz je podać także z białym serem zmieszanym z cukrem i wanilią, posypane cynamonem lub polane roztopioną czekoladą.
Do wersji wytrawnych sprawdzi się farsz z duszonego szpinaku z czosnkiem i serem feta, pieczarki z cebulką, a także mięso mielone w sosie pomidorowym. W wersji eleganckiej można użyć łososia wędzonego z serkiem śmietankowym i koperkiem albo nadzienia z ricotty i suszonych pomidorów.
Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach lub bliskich, możesz ich zaskoczyć czymś naprawdę wyjątkowym. Z tego przepisu wykonasz okrągłe placki, które później wykorzystasz do zrobienia torcika naleśnikowego przekładanego pysznym kremem czekoladowym z mascarpone.
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 2118
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 36
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 135
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38096
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście!...
Odsłon: 2118
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 36
Delikatne polędwiczki , aromatyczny ananas , na każdy obiad.
Odsłon: 135
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 38096
Składniki
Jajka wbijamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy do jajek szczyptę soli. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mleko, wodę gazowaną i przesianą mąkę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy olej.
Ciasto na naleśniki odstawiamy na około 30 min żeby odpoczęło. Po tym czasie zabieramy się za smażenie.
Patelnię teflonową smarujemy oliwą (do tego celu możemy użyć pędzelka lub ręcznika papierowego), następnie patelnie ustawiamy na kuchence i rozgrzewamy. Ciasto naleśnikowe nakładamy partiami i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Usmażone naleśniki serwujemy na słodko lub na słono. Smacznego!