Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dodatki
  • Naleśniki Magdy Gessler
  • Dodatki
  • Przepis na

Naleśniki Magdy Gessler

16.05.2025 Odsłon: 61084
5.0 (90 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Mamy dla ciebie przepis na naleśniki, które będą towarzyszyć ci jako deser lub danie główne przez kolejne lata. Po usmażeniu są cienkie, delikatne i elastyczne. Tylko takie świetnie nadają się do zawijania z ulubionymi dodatkami. Jak to zrobić w prawidłowy sposób? Wystarczy trzymać się odpowiednich proporcji składników, a także trzymać się receptury krok po kroku. Właśnie dlatego mamy dla ciebie przepis na naleśniki Magdy Gessler, która ma wieloletnie doświadczenie w tworzeniu domowych receptur jak u mamy. Spróbuj, to naprawdę proste! 

Prosty przepis na naleśniki Magdy Gessler 

Magda Gessler chętnie dzieli się swoimi domowymi i sprawdzonymi przepisami, kiedy przeprowadza rewolucje w restauracjach. Teraz i ty możesz wypróbować wyjątkową recepturę i przygotować naleśniki na deser, obiad albo kolację. Możesz je również wykorzystać jako udany przepis na śniadanie dla całej rodziny. Nie zajmie ci on wiele czasu, nie wymaga też skomplikowanych technik. 

Proponowany przez nas przepis na naleśniki Magdy Gessler to dowód na to, że tradycja i prostota zawsze się obronią. Znana restauratorka i jurorka kulinarna od lat podkreśla, że dobre receptury zaczynają się od jakościowych składników. Nie inaczej jest w tym przypadku. Do domowych naleśników nie potrzebujesz dużej liczby produktów spożywczych, ale wybieraj je mądrze. Przede wszystkim postaw na mąkę pszenną, najlepiej 450, a także świeże mleko dodające delikatności. Jajka powinny pochodzić od kur z wolnego wybiegu. Aby placuszki były puszyste, dodaj do przepisu oprócz mleka, wodę gazowaną.  

 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić naleśniki według Magdy Gessler? 

W tym wydaniu naleśników kluczowe są proporcje i technika przygotowania. Tylko dzięki temu wyjdą sprężyste, miękkie i delikatne, ale jednocześnie nie będą rozpadać się przy nakładaniu dodatków.  

Już na samym początku warto porządnie ubić jajka – najlepiej mikserem aż masa będzie jasna i puszysta. To właśnie ten etap wpływa na lekkość ciasta i gotowych naleśników. Dopiero do takiej masy dodaje się mleko, wodę gazowaną i mąkę, którą trzeba przesiać. Dzięki temu będzie napowietrzona, a ciasto nie stanie się grudkowate.  

Następnie musisz uzbroić się w cierpliwość. Odstawienie ciasta na 30 minut to nie kaprys – w tym czasie mąka lepiej wiąże się z płynem, a ciasto na naleśniki Magdy Gessler nabiera odpowiedniej gęstości i elastyczności. Jeśli pomijasz ten krok, placuszki mogą się rozdzierać i tym samym nierówno smażyć.  

Jak smażyć naleśniki według Magdy Gessler? 

Do smażenia naleśników Magdy Gessler użyj dobrej nieprzywierającej patelni.  Przed pierwszym naleśnikiem zawsze natłuść delikatnie powierzchnię – najlepiej pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Na kolejnych etapach już nie trzeba stosować tłuszczu na patelnię. Rozprowadzaj cienką warstwę ciasta, obracając patelnię lub używając chochli i równomiernie rozlewając masę. Usmażone naleśniki układaj na talerzu i przykrywaj, żeby nie wysychały. 

Jeśli chodzi o tłuszcz, możesz postawić na tradycyjny olej rzepakowy. Magda Gessler często jednak proponuje w swoich programach kulinarnych smażenie na maśle klarowanym. Dzięki temu nie tylko zyskasz naleśniki o idealnej konsystencji, ale także wyjątkowym maślanym smaku.  

Z czym podawać naleśniki Magdy Gessler? 

Naleśniki Magdy Gessler doskonale sprawdzą się zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych potraw. Jeśli przygotowujesz je na słodko, sięgnij po sprawdzone dodatki: dżemy owocowe oraz konfitury z malin, truskawek, śliwek czy moreli. Możesz je podać także z białym serem zmieszanym z cukrem i wanilią, posypane cynamonem lub polane roztopioną czekoladą.  

Do wersji wytrawnych sprawdzi się farsz z duszonego szpinaku z czosnkiem i serem feta, pieczarki z cebulką, a także mięso mielone w sosie pomidorowym. W wersji eleganckiej można użyć łososia wędzonego z serkiem śmietankowym i koperkiem albo nadzienia z ricotty i suszonych pomidorów. 

Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich gościach lub bliskich, możesz ich zaskoczyć czymś naprawdę wyjątkowym. Z tego przepisu wykonasz okrągłe placki, które później wykorzystasz do zrobienia torcika naleśnikowego przekładanego pysznym kremem czekoladowym z mascarpone.  

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6086

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 121

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 149

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 184

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15514

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 156

do 30 min 30 min
1
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Facet_w_kuchni
Facet_w_kuchni
Śniadania

Prawdziwe rogale z makiem

Śniadania Prawdziwe rogale z makiem

Być może niektórzy z Was jeszcze pamiętają jak wyglądały i smakowały rogale j...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Mleko

Odsłon: 6086

> 60 min >60 min
22
agnes72
agnes72
Ciasta

Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Ciasta Sernik z twarogu z wiaderka z rodzynkami i mlekiem w proszku na cieście sypanym makowym

Dzień dobry ja z kolejnym wymyślonym prze ze mnie sernikiem mam nadzieję że z...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 121

do 30 min 30 min
1
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

pieczeń z kukurydzą

Dania główne pieczeń z kukurydzą

Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Kanapki

Odsłon: 149

> 60 min >60 min
2
wałek
wałek
Desery

Sernik na zimno z owocami lata

Desery Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Ser
  • Ciasta
  • Kremy
  • Serniki

Odsłon: 184

do 30 min 30 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Żółw

Ciasta Ciasto Żółw

Kiedy ciasto Żółw pojawia się na stole, nikt nie przejdzie obok niego obojętn...

  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 15514

do 60 min 60 min
16
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 156

do 30 min 30 min
1
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dodatki
Smaker
Naleśniki Magdy Gessler
Autor:
smaker
do 15 min
5-6 osób

Składniki

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 1/2 szkl mleka
  • 1 1/2 szkl wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
Dodatkowo:
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Jajka wbijamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy do jajek szczyptę soli. Mikser odstawiamy na bok. Do masy jajecznej dodajemy mleko, wodę gazowaną i przesianą mąkę. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodajemy olej.

2

Ciasto na naleśniki odstawiamy na około 30 min żeby odpoczęło. Po tym czasie zabieramy się za smażenie.

3

Patelnię teflonową smarujemy oliwą (do tego celu możemy użyć pędzelka lub ręcznika papierowego), następnie patelnie ustawiamy na kuchence i rozgrzewamy. Ciasto naleśnikowe nakładamy partiami i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

4

Usmażone naleśniki serwujemy na słodko lub na słono. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki