Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy każdy tort musi mieć bazę z biszkoptu? Niekoniecznie! Dziś prezentujemy Ci przepis na torcik naleśnikowy z czekoladą.
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2809
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 80
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2809
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Zmiksuj jajka wraz ze śmietaną, wodą gazowaną i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i szczyptę soli, miksuj krótko aż do połączenia składników.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię. Wylewaj porcjami ciasto naleśnikowe w taki sposób, aby warstwa była równomierna. Najlepiej, aby każdy naleśnik był grubszy niż standardowe. Smaż z jednej i z drugiej strony. Odłóż wszystkie naleśniki na bok.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę aż będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodaj mascarpone, miksuj krótko. Do masy wsyp jeszcze cukier puder i wymieszaj składniki do połączenia.
Na dużym talerzu układaj naleśniki, przekładając je kremem czekoladowym i kremem śmietanowym. Aby całość dobrze się trzymała, możesz użyć tortownicy o tej samej średnicy co patelnia.
Na koniec zrób polewę. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czekolady w kawałkach i mieszaj szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
Polej tort naleśnikowy polewą czekoladową. Możesz też ozdobić go orzechami laskowymi, migdałami albo wiórkami kokosowymi dla przełamania smaku.