Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy każdy tort musi mieć bazę z biszkoptu? Niekoniecznie! Dziś prezentujemy Ci przepis na torcik naleśnikowy z czekoladą.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424658
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10598
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336897
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4681
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424658
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10598
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336897
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4681
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta naleśnikowego. Zmiksuj jajka wraz ze śmietaną, wodą gazowaną i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę i szczyptę soli, miksuj krótko aż do połączenia składników.
Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię. Wylewaj porcjami ciasto naleśnikowe w taki sposób, aby warstwa była równomierna. Najlepiej, aby każdy naleśnik był grubszy niż standardowe. Smaż z jednej i z drugiej strony. Odłóż wszystkie naleśniki na bok.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę aż będzie gęsta i sztywna. Na koniec dodaj mascarpone, miksuj krótko. Do masy wsyp jeszcze cukier puder i wymieszaj składniki do połączenia.
Na dużym talerzu układaj naleśniki, przekładając je kremem czekoladowym i kremem śmietanowym. Aby całość dobrze się trzymała, możesz użyć tortownicy o tej samej średnicy co patelnia.
Na koniec zrób polewę. Podgrzej śmietanę w małym rondlu, zmniejsz ogień do minimum. Dodaj czekolady w kawałkach i mieszaj szpatułką aż do całkowitego rozpuszczenia.
Polej tort naleśnikowy polewą czekoladową. Możesz też ozdobić go orzechami laskowymi, migdałami albo wiórkami kokosowymi dla przełamania smaku.