Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przejadły się Wam tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami? Macie już dość krokietów z mięsem? W takim razie pora na krokiety z serem i pieczarkami.
Zapraszam na krokieciki z pieczarkami i serem. Zrobiłam je w trochę inny spos...
Odsłon: 7568
Polecam pyszne krokiety z nadzieniem pieczarkowym. Świetnie nadają się do bar...
Odsłon: 2028
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 312
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1547
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 355
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2300
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 174
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 282
Przepyszna tradycyjna szarlotka przepis pochodzi ze starego babcinego zeszytu .
Odsłon: 312
Soczysty kurczak, ciągnący się ser, aromatyczny koperek i chrupiąca panierka...
Odsłon: 1547
Dzisiaj zapraszam na szybką, smaczną, efektowną i zdrową przekąskę, która ide...
Odsłon: 355
Przepis dnia
Dzisiaj czas na lekki deser w stylu włoskim. Przepyszny krem na bazie mascarp...
Odsłon: 2300
Delikatna młoda kapusta zasmażana na maśle z dodatkiem koperku. Odpowiednia...
Odsłon: 174
Są różne warianty przyrządzenia młodej kapusty zasmażanej. Jedni robią tradyc...
Odsłon: 282
Składniki
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Mój przepis na naleśniki jest dość prosty ale skuteczny. Nigdy nie wyrzuciłem pierwszego co ponoć nie jest możliwe. Półtora kubka mleka mieszamy z kubkiem wody. Szczypta soli. Wbijamy jedno jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy do mieszanki mąki. Nie piszę ile bo nigdy tego nie mierzę. Dosypuję małymi porcjami aż ciasto osiągnie należytą gęstość. Nie będzie się przelewało przez mieszadło ale nie powinno być też zbyt gęste. Jeśli sypnie się nam za dużo mąki wystarczy dolać wody lub mleka. Podczas smażenia naleśników warto co jakiś czas ciasto przemieszać. Z podanych ilości powinno wyjść około 10-12 naleśników.
Naleśniki smażę na teflonowej patelni posmarowanej co drugi placek olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Smażę naleśniki na sporym płomieniu z jednej i drugiej strony. W przypadku krokietów lepsze są trochę grubsze niż wtedy gdy smażymy je do zjedzenia np z powidłami.
Ser ucieramy na dużych oczkach. Pieczarki również ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż pieczarki pozbęda się większości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec wrzucamy starty na grubych oczkach ser i całość mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy dwie porządne łyżki farszu i zwijamy naleśnik w krokiet. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Używam większej ilości oleju na patelni by krokiet równomiernie się usmażył.
Na moim profilu znajdziesz link do bloga z większa ilością przepisów na domowowe, proste jedzenie. Zapraszam pozdrawiam
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kurczak worcester
Dania główne
Kociołek myśliwski
Dania główne
Curry z klopsami i bakłażanem
Dania główne
Kopytka z warzywami w sosie serowym
Kurczak worcester
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 47
Kociołek myśliwski
Kociołek myśliwski to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, inspirowane...
Odsłon: 1547