Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przejadły się Wam tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami? Macie już dość krokietów z mięsem? W takim razie pora na krokiety z serem i pieczarkami.
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Mój przepis na naleśniki jest dość prosty ale skuteczny. Nigdy nie wyrzuciłem pierwszego co ponoć nie jest możliwe. Półtora kubka mleka mieszamy z kubkiem wody. Szczypta soli. Wbijamy jedno jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy do mieszanki mąki. Nie piszę ile bo nigdy tego nie mierzę. Dosypuję małymi porcjami aż ciasto osiągnie należytą gęstość. Nie będzie się przelewało przez mieszadło ale nie powinno być też zbyt gęste. Jeśli sypnie się nam za dużo mąki wystarczy dolać wody lub mleka. Podczas smażenia naleśników warto co jakiś czas ciasto przemieszać. Z podanych ilości powinno wyjść około 10-12 naleśników.
Naleśniki smażę na teflonowej patelni posmarowanej co drugi placek olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Smażę naleśniki na sporym płomieniu z jednej i drugiej strony. W przypadku krokietów lepsze są trochę grubsze niż wtedy gdy smażymy je do zjedzenia np z powidłami.
Ser ucieramy na dużych oczkach. Pieczarki również ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż pieczarki pozbęda się większości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec wrzucamy starty na grubych oczkach ser i całość mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy dwie porządne łyżki farszu i zwijamy naleśnik w krokiet. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Używam większej ilości oleju na patelni by krokiet równomiernie się usmażył.
Na moim profilu znajdziesz link do bloga z większa ilością przepisów na domowowe, proste jedzenie. Zapraszam
pozdrawiam
wspaniale danie, wymaga troche pracy ale potem mmmmmmmmmmmm....
Odsłon: 13834
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 113
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 70
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 33
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 172
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 113
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 70
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 33
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 172
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39
Składniki
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Mój przepis na naleśniki jest dość prosty ale skuteczny. Nigdy nie wyrzuciłem pierwszego co ponoć nie jest możliwe. Półtora kubka mleka mieszamy z kubkiem wody. Szczypta soli. Wbijamy jedno jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy do mieszanki mąki. Nie piszę ile bo nigdy tego nie mierzę. Dosypuję małymi porcjami aż ciasto osiągnie należytą gęstość. Nie będzie się przelewało przez mieszadło ale nie powinno być też zbyt gęste. Jeśli sypnie się nam za dużo mąki wystarczy dolać wody lub mleka. Podczas smażenia naleśników warto co jakiś czas ciasto przemieszać. Z podanych ilości powinno wyjść około 10-12 naleśników.
Naleśniki smażę na teflonowej patelni posmarowanej co drugi placek olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Smażę naleśniki na sporym płomieniu z jednej i drugiej strony. W przypadku krokietów lepsze są trochę grubsze niż wtedy gdy smażymy je do zjedzenia np z powidłami.
Ser ucieramy na dużych oczkach. Pieczarki również ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż pieczarki pozbęda się większości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec wrzucamy starty na grubych oczkach ser i całość mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy dwie porządne łyżki farszu i zwijamy naleśnik w krokiet. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Używam większej ilości oleju na patelni by krokiet równomiernie się usmażył.
Na moim profilu znajdziesz link do bloga z większa ilością przepisów na domowowe, proste jedzenie. Zapraszam pozdrawiam
Przepisy Dania główne
Dania główne
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Dania główne
Tortilla z falafelem
Dania główne
Karkówka pieczona w soli
Dania główne
Pierogi z wędzonym twarogiem i czosnkiem niedźwiedzim według Ewy Wachowicz
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie serowym
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 33
Tortilla z falafelem
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 39