Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przejadły się Wam tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami? Macie już dość krokietów z mięsem? W takim razie pora na krokiety z serem i pieczarkami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8647
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10279
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 738
Składniki
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Mój przepis na naleśniki jest dość prosty ale skuteczny. Nigdy nie wyrzuciłem pierwszego co ponoć nie jest możliwe. Półtora kubka mleka mieszamy z kubkiem wody. Szczypta soli. Wbijamy jedno jajko i mieszamy mikserem. Dodajemy do mieszanki mąki. Nie piszę ile bo nigdy tego nie mierzę. Dosypuję małymi porcjami aż ciasto osiągnie należytą gęstość. Nie będzie się przelewało przez mieszadło ale nie powinno być też zbyt gęste. Jeśli sypnie się nam za dużo mąki wystarczy dolać wody lub mleka. Podczas smażenia naleśników warto co jakiś czas ciasto przemieszać. Z podanych ilości powinno wyjść około 10-12 naleśników.
Naleśniki smażę na teflonowej patelni posmarowanej co drugi placek olejem z pomocą silikonowego pędzelka. Smażę naleśniki na sporym płomieniu z jednej i drugiej strony. W przypadku krokietów lepsze są trochę grubsze niż wtedy gdy smażymy je do zjedzenia np z powidłami.
Ser ucieramy na dużych oczkach. Pieczarki również ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy w kostkę. Na maśle podsmażamy cebulę na złoty kolor. Wrzucamy pieczarki. Doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Dusimy kilka minut aż pieczarki pozbęda się większości wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec wrzucamy starty na grubych oczkach ser i całość mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy dwie porządne łyżki farszu i zwijamy naleśnik w krokiet. Moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Krokiety smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor. Używam większej ilości oleju na patelni by krokiet równomiernie się usmażył.
Na moim profilu znajdziesz link do bloga z większa ilością przepisów na domowowe, proste jedzenie. Zapraszam pozdrawiam