Do góry

Dania główne Przepis na:

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

Krokiety z serem, pieczarkami i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 80462

Naleśniki w wersji wytrawnej

Składniki

  • Składniki w punkcie 1
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. NALEŚNIKI:
    - Mąka pszenna 3 szklanki
    - Piwo 1 szklanka
    - Woda gazowana 1,5 szklanki
    - Mleko 1 szklanka
    - Jajko 1 szt.
    - Sól 1 płaska łyżeczka
    - Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    FARSZ:
    - Pieczarki 50 dag
    - Kapusta kiszona 1 kg
    - Grzyby suszone 6 szt.
    - Cebula 2 szt.
    - Ser w kostce 20 dag
    - Bułka tarta 2 łyżki
    - Sól
    - Pieprz czarny mielony

    PANIERKA:
    - Jajko 1 szt.
    - Bułka tarta

  2. FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.

  3. NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.

  4. Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.

  5. PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 18 lutego 2015 Jak patrze na ilosci skladników uzytych do przygotowania krokietów, to mam wrazenie, ze robisz "przyjecie krokietowe" dla ponad 20 osób... Odpowiedzi: 5 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 15 lutego 2015 Przepyszne krokiety! Wyglądają niezwykle apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń