Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki w wersji wytrawnej
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1911
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 353
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 793
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 357
Składniki
NALEŚNIKI: - Mąka pszenna 3 szklanki - Piwo 1 szklanka - Woda gazowana 1,5 szklanki - Mleko 1 szklanka - Jajko 1 szt. - Sól 1 płaska łyżeczka - Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki FARSZ: - Pieczarki 50 dag - Kapusta kiszona 1 kg - Grzyby suszone 6 szt. - Cebula 2 szt. - Ser w kostce 20 dag - Bułka tarta 2 łyżki - Sól - Pieprz czarny mielony PANIERKA: - Jajko 1 szt. - Bułka tarta
FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.
Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.
PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.