Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naleśniki w wersji wytrawnej
NALEŚNIKI:
- Mąka pszenna 3 szklanki
- Piwo 1 szklanka
- Woda gazowana 1,5 szklanki
- Mleko 1 szklanka
- Jajko 1 szt.
- Sól 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
FARSZ:
- Pieczarki 50 dag
- Kapusta kiszona 1 kg
- Grzyby suszone 6 szt.
- Cebula 2 szt.
- Ser w kostce 20 dag
- Bułka tarta 2 łyżki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
PANIERKA:
- Jajko 1 szt.
- Bułka tarta
FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.
Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.
PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.
Smaczne krokiety polecam z barszczykiem czerwonym
Odsłon: 5539
Miła odmiana po mięsnych daniach.
Odsłon: 2207
krokiety zawsze pojawiają się u nas na świątecznym stole. Najlepiej smakują z...
Odsłon: 11788
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4440
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 95
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 174
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 193
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Pyszny, łatwy i szybki do zrobienia deser lodowy „lodowa bomba” o smaku Tiram...
Odsłon: 4440
Pyszne, orzeźwiające domowe lody, które przygotujecie z 3 składników w 30 sek...
Odsłon: 95
Pyszny deser, kremowy deser. Bez jajek. Spróbujcie koniecznie!
Odsłon: 174
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 149
Bardzo smaczny pasztet z łopatki wieprzowej.
Odsłon: 193
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180
Składniki
NALEŚNIKI: - Mąka pszenna 3 szklanki - Piwo 1 szklanka - Woda gazowana 1,5 szklanki - Mleko 1 szklanka - Jajko 1 szt. - Sól 1 płaska łyżeczka - Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki FARSZ: - Pieczarki 50 dag - Kapusta kiszona 1 kg - Grzyby suszone 6 szt. - Cebula 2 szt. - Ser w kostce 20 dag - Bułka tarta 2 łyżki - Sól - Pieprz czarny mielony PANIERKA: - Jajko 1 szt. - Bułka tarta
FARSZ: kapustę kiszoną płuczemy wodą, wkładamy do garnka, dorzucamy grzyby suszone i zalewamy wodą. Wstawiamy ją na średni ogień i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy pieczarki, kroimy w kostkę i podsmażamy. Przekładamy je do miski. Cebule również obieramy i siekamy w drobną kostkę. Gdy kapusta ugotuje się, odcedzamy ją i odstawiamy, aby przestygła. Następnie drobno kroimy i ugotowaną kapustę, i ugotowane grzyby suszone. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię, dokładamy pokrojone cebule i podsmażamy. Przekładamy wszystko do miski z pieczarkami. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser żółty, przekładamy go do miski z farszem. Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy.
NALEŚNIKI: Do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i mieszamy je. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolitą, rzadką masę. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie wlewamy na rozgrzaną patelnię ciasto (stopniowo i w małych ilościach), aby naleśniki były cienkie. Smażymy z obu stron na rumiano.
Na ciepłe jeszcze naleśniki rozkładamy farsz i składamy je w „kopertę” lub inny dowolny kształt.
PANIERKA: Jajko wbijamy na talerz i roztrzepujemy je. Na drugi talerz wsypujemy bułkę tartą. Każdego krokieta moczymy z każdej strony najpierw w jajku, a potem obtaczamy go w bułce tartej (również z każdej strony). Kładziemy krokiety na rozgrzaną, polaną oliwą z oliwek patelnię i smażymy z każdej strony na rumiano.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety z kapusty i pieczarek
Dania główne
Kurczak w orzechowej panierce
Dania główne
Dorsz na parze
Dania główne
Forszmak lubelski z kaszą gryczaną
Kotlety z kapusty i pieczarek
pyszne kotlety mogą być zrobione nie tylko z mięsa, wypróbowałam już wiele pr...
Odsłon: 149
Kurczak w orzechowej panierce
Drób jest jednym z najpopularniejszych mięs na naszych stołach. Warto więc cz...
Odsłon: 180