Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i żółtym serem to super pomysł na niedrogie, pyszne i proste danie, w którym można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. W skład krokietów wchodzi jeszcze szpinak, żółty ser i kilka innych dodatków, które często posiadamy w swojej kuchni. Tak przygotowane krokiety idealnie komponują się z ulubionym sosem i surówką.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93332
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5701
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 93332
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1882
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5701
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5681
Składniki
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy wystudzony szpinak, starty ser, jajko, przecisnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Całość doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego owalne kotleciki. Krokiety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.