Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i żółtym serem to super pomysł na niedrogie, pyszne i proste danie, w którym można wykorzystać ziemniaki pozostałe z poprzedniego dnia. W skład krokietów wchodzi jeszcze szpinak, żółty ser i kilka innych dodatków, które często posiadamy w swojej kuchni. Tak przygotowane krokiety idealnie komponują się z ulubionym sosem i surówką.
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154696
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1014
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 423
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 4690
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154696
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1014
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 423
Składniki
Na patelnię z rozpuszczonym masłem wrzucamy mrożony szpinak i dusimy go na małym ogniu, do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do dużej miski przeciskamy przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki. Do ziemniaków dodajemy wystudzony szpinak, starty ser, jajko, przecisnięty przez praskę czosnek oraz mąkę. Całość doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy ciasto ziemniaczane a następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy z niego owalne kotleciki. Krokiety panierujemy w bułce tartej a następnie smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i od razu podajemy.