Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny duszony królik obowiązkowo z buraczkami.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Składniki
Kupiłam tuszkę królika.
Tuszkę podzieliłam, na dwa udka, dwie górki, dwie łopatki i resztę: mostek, szyja i podroby. W sumie z królika jest 5 porcji, plus okrawki z podrobami na pasztet. Nereczki przekroiłam wzdłuż i wykroiłam białą część, potem je opłukałam.
Królika obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano. Na tej samej patelni usmażyłam cebulę. Podroby także usmażyłam.
Obsmażone porcje z cebulą włożyłam do gotującej się osolonej wody. Dodałam jeszcze chili i gałązki tymianku. Królik będzie gotowy po 40 minutach a sos się sam zagęści. W sumie krócej się przygotowują tą potrawę niż kurczaka.
Pod sam koniec dodałam drobno utarty chrzan. Jeśli chcemy uzyskać gładką teksturę sosu to chrzan można włożyć w sitku do sosu aby smak się wypłukał i potem wyjąć trociny. Sos po 2-3 minutach trzeba wyłączyć aby nie stracił smaku. Danie najlepiej smakuje następnego dnia a to jest jego druga zaletą, można je przygotować wcześniej.
Danie tez dobrze się mrozi w specjalnie przeznaczonych do mrożenia pojemnikach. Mięso jest wilgotne i kleiste a smak niezapomniany! Smacznego :)