Do góry

Dania główne Przepis na:

Królik w sosie chrzanowym

Królik w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10167

Dodano:

Odsłon: 577

Świąteczny duszony królik obowiązkowo z buraczkami.

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kupiłam tuszkę królika.

  2. Tuszkę podzieliłam, na dwa udka, dwie górki, dwie łopatki i resztę: mostek, szyja i podroby.
    W sumie z królika jest 5 porcji, plus okrawki z podrobami na pasztet.
    Nereczki przekroiłam wzdłuż i wykroiłam białą część, potem je opłukałam.

  3. Królika obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano. Na tej samej patelni usmażyłam cebulę.
    Podroby także usmażyłam.

  4. Obsmażone porcje z cebulą włożyłam do gotującej się osolonej wody. Dodałam jeszcze chili i gałązki tymianku.

    Królik będzie gotowy po 40 minutach a sos się sam zagęści. W sumie krócej się przygotowują tą potrawę niż kurczaka.

  5. Pod sam koniec dodałam drobno utarty chrzan. Jeśli chcemy uzyskać gładką teksturę sosu to chrzan można włożyć w sitku do sosu aby smak się wypłukał i potem wyjąć trociny. Sos po 2-3 minutach trzeba wyłączyć aby nie stracił smaku.

    Danie najlepiej smakuje następnego dnia a to jest jego druga zaletą, można je przygotować wcześniej.

  6. Danie tez dobrze się mrozi w specjalnie przeznaczonych do mrożenia pojemnikach.

    Mięso jest wilgotne i kleiste a smak niezapomniany!

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 09 kwietnia Wieki królika nie jadłam a Twój wygląda zachęcająco.:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 kwietnia Jest i królik :) Dawno go nie jadłem, a to takie pyszne mięso, a u Ciebie z takim super sosem i buraczkami :) Trzeba się kiedyś zmobilizować i wspólnymi siłami zrobić takie jedzonko, tylko kilka królików muszę kupić ;) Odpowiedzi: 8 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń