Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny duszony królik obowiązkowo z buraczkami.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1205
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1205
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Kupiłam tuszkę królika.
Tuszkę podzieliłam, na dwa udka, dwie górki, dwie łopatki i resztę: mostek, szyja i podroby. W sumie z królika jest 5 porcji, plus okrawki z podrobami na pasztet. Nereczki przekroiłam wzdłuż i wykroiłam białą część, potem je opłukałam.
Królika obtoczyłam w mące i usmażyłam na rumiano. Na tej samej patelni usmażyłam cebulę. Podroby także usmażyłam.
Obsmażone porcje z cebulą włożyłam do gotującej się osolonej wody. Dodałam jeszcze chili i gałązki tymianku. Królik będzie gotowy po 40 minutach a sos się sam zagęści. W sumie krócej się przygotowują tą potrawę niż kurczaka.
Pod sam koniec dodałam drobno utarty chrzan. Jeśli chcemy uzyskać gładką teksturę sosu to chrzan można włożyć w sitku do sosu aby smak się wypłukał i potem wyjąć trociny. Sos po 2-3 minutach trzeba wyłączyć aby nie stracił smaku. Danie najlepiej smakuje następnego dnia a to jest jego druga zaletą, można je przygotować wcześniej.
Danie tez dobrze się mrozi w specjalnie przeznaczonych do mrożenia pojemnikach. Mięso jest wilgotne i kleiste a smak niezapomniany! Smacznego :)