Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, delikatne mięso w kremowym sosie
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18525
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6831
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 18525
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6831
Składniki
Tuszkę królika podzielić na porcje. Natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać masło, obsmażyć kawałki królika. Gdy mięso się przyrumieni należy przełożyć go do rondla. Cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki, wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, smażyć 6-8 minut, następnie wlać wino, chwilę razem dusić.
Do rondla z mięsem przełożyć podsmażone grzyby, dodać do sosu szczyptę soli i pieprzu. Dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, do miękkości mięsa przez około godzinę. Na koniec sos zabielić śmietaną. Podawać z kaszą gryczaną lub ziemniakami.