Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie, nie tylko na niedzielny obiad.
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2553
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 390
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4363
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 2553
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 390
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4363
Składniki
Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przed duszeniem królika obsmażamy na smalcu na złoty kolor, z każdej strony. Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni szklimy posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą, całość przekładamy do mięsa. Dodajemy obraną i stratą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liść laurowy, łyżeczkę suszonego koperku. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. Królika dusimy pod przykryciem około 60minut. Gdy będzie miękki dodajemy groszek, gotujemy do miękkości. Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlewamy do królika. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.