Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kubańska kuchnia nie jest kuchną ostrych przypraw ale jest kuchnią cytrusów :) w sam raz do grillowania mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego :) Samo słowo "Mojo" pochodzi z wysp Kanaryjskich i Portugalskiej wyspy Madeira - oznaczało ono pierwotnie sos . (W obecnej kulturze masowej oznacza też styl i nastrój :) ) Z biegiem wieków i lat , hiszpańscy i portugalscy mieszkańcy kolonii (W tym Kuby) przejeli nazwy i nawyki , także dań i Marynat. Kubańska marynata na grilla Cuban Mojo (Kubańskie Mojo) jest jedyne w swoim rodzaju .
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85160
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2463
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9942
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3883
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7053
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85160
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2463
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9942
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3883
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7053
Składniki
Czosnek zgniatamy na pastę i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami (może byc w malakserze na niskim biegu). Przygotowaną marynatę w zależności od rodzaju i wielkości kawałków mięsa wykorzystujemy do nacierania mięsa . W przypadku drobiu czas leżakowania wynosi od 20 minut do 4 godzin. W przypadku wieprzowiny i wołowiny czas leżakowania mięsa w marynacie wynosi od 4 do 12 godzin w chłodnym miejscu, Mięso grillujemy następnie na żarzących się węglach drzewnych lub drewnie , można dodać odrobinę wiórków z Yuki lub Agawy to doda specyficznego posmaku :) Gotowe mięsiwo z Grilla dobrze jest podać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami np. Szpinak, seler, papryka ...