Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kubańska kuchnia nie jest kuchną ostrych przypraw ale jest kuchnią cytrusów :) w sam raz do grillowania mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego :) Samo słowo "Mojo" pochodzi z wysp Kanaryjskich i Portugalskiej wyspy Madeira - oznaczało ono pierwotnie sos . (W obecnej kulturze masowej oznacza też styl i nastrój :) ) Z biegiem wieków i lat , hiszpańscy i portugalscy mieszkańcy kolonii (W tym Kuby) przejeli nazwy i nawyki , także dań i Marynat. Kubańska marynata na grilla Cuban Mojo (Kubańskie Mojo) jest jedyne w swoim rodzaju .
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7970
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 259
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2152
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 661
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 7970
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 259
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 96
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2152
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 661
Składniki
Czosnek zgniatamy na pastę i mieszamy razem ze wszystkimi składnikami (może byc w malakserze na niskim biegu). Przygotowaną marynatę w zależności od rodzaju i wielkości kawałków mięsa wykorzystujemy do nacierania mięsa . W przypadku drobiu czas leżakowania wynosi od 20 minut do 4 godzin. W przypadku wieprzowiny i wołowiny czas leżakowania mięsa w marynacie wynosi od 4 do 12 godzin w chłodnym miejscu, Mięso grillujemy następnie na żarzących się węglach drzewnych lub drewnie , można dodać odrobinę wiórków z Yuki lub Agawy to doda specyficznego posmaku :) Gotowe mięsiwo z Grilla dobrze jest podać z pieczonymi ziemniakami i świeżymi warzywami np. Szpinak, seler, papryka ...