Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a la gyros to soczyste mięso marynowane w jogurcie podane z ciekawą wariancją sosu tzatziki, gdzie zamiast ogórka znajduje się szpinak. Dodatek aromatycznych serów podkręca smak całego dania.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2550
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3152
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102038
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6426
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2550
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3152
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102038
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6426
Składniki
Przygotuj kurczaka. W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oregano i paprykę. Mieszaj do połączenia. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wykrój wszystkie błonki, a większe piersi podziel na połowy. Włóż mięso do marynaty i dobrze je pokryj mieszanką. Miskę z mięsem w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Patelnię skrop oliwą i smaż mięso przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Z powodzeniem możesz też użyć grilla zewnętrznego. Zdejmij kurczaka z ognia i odłóż go na talerz na 5 minut.
Przygotuj sos. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzuć na wrzątek szpinak i blanszuj go przez minutę. Wyjmij liście z wody i włóż do zimnej wody. Odcedź i wyciśnij do sucha. W innym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Wlej powoli jogurt grecki i dobrze mieszaj, uważając, by nie doszło do zważenia. Dodaj mozzarellę i parmezan. Smaż aż zacznie bulgotać. Na koniec dodaj posiekany grubo szpinak. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty. Gotowym sosem polej usmażonego wcześniej kurczaka. Kurczaka a la gyros podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.