Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak a la gyros to soczyste mięso marynowane w jogurcie podane z ciekawą wariancją sosu tzatziki, gdzie zamiast ogórka znajduje się szpinak. Dodatek aromatycznych serów podkręca smak całego dania.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8190
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1179
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9955
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4554
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 588
Składniki
Przygotuj kurczaka. W dużej misce wymieszaj ze sobą jogurt, oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz, oregano i paprykę. Mieszaj do połączenia. Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Wykrój wszystkie błonki, a większe piersi podziel na połowy. Włóż mięso do marynaty i dobrze je pokryj mieszanką. Miskę z mięsem w marynacie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Patelnię skrop oliwą i smaż mięso przez 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Z powodzeniem możesz też użyć grilla zewnętrznego. Zdejmij kurczaka z ognia i odłóż go na talerz na 5 minut.
Przygotuj sos. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzuć na wrzątek szpinak i blanszuj go przez minutę. Wyjmij liście z wody i włóż do zimnej wody. Odcedź i wyciśnij do sucha. W innym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuuj smażenie przez kolejną minutę. Wlej powoli jogurt grecki i dobrze mieszaj, uważając, by nie doszło do zważenia. Dodaj mozzarellę i parmezan. Smaż aż zacznie bulgotać. Na koniec dodaj posiekany grubo szpinak. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty. Gotowym sosem polej usmażonego wcześniej kurczaka. Kurczaka a la gyros podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.